Προκαλούν και πάλι oι ακραίοι Αλβανοί εθνικιστές
ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤO ΚOΣOΒO!
Εξτρεμιστικές οργανώσεις μιλούν τώρα για… «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» στην Ήπειρο!
ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤO ΚOΣOΒO!
Εξτρεμιστικές οργανώσεις μιλούν τώρα για… «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» στην Ήπειρο!
Ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και νέες αναταράξεις φοβούνται έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Το Κόσοβο, χαρακτηρίζεται από όλους ως η πυριτιδαποθήκη της Βαλκανικής και για όσο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο τροφοδοτείται ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός.
Ήδη ακραίοι κύκλοι, μιλούν για την «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» όπως και για την Μεγάλη Αλβανία, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Την ίδια στιγμή όμως Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις κυρίως του εξωτερικού και ειδικά της Αμερικής, είναι έτοιμες να θέσουν στα διεθνή φόρα, θέμα ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, με καθεστώς ανάλογο εκείνου του Κοσόβου. Αυτή κατά το παρελθόν ήταν και η θέση των οργανώσεων της ελληνικής μειονότητας, όπως διατυπώνονταν επισήμως από τους πολιτικούς εκπροσώπους της.
Το αίτημα για ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου, όπως σημειώνουν παράγοντες της αποδημίας, δεν μπαίνει ως αντιστάθμισμα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αποτελεί την μοναδική λύση ώστε να επιβιώσει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στις πατρογονικές του εστίες.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, φαίνεται ότι απελευθερώνει ακραία και εθνικιστικά στοιχεία των Αλβανών, σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και στο εξωτερικό. Μέσω των οργανώσεων που υπάρχουν αρχίζουν να εγείρουν διάφορα ζητήματα με κυρίαρχο το «Τσάμικο», το οποίο αποτελεί μόνιμο αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Κατά την προχθεσινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι Κοσοβάροι Αλβανοί δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας αλβανικές και αμερικάνικες σημαίες και ζητωκραυγάζοντας «επιτέλους γεννήθηκε το κράτος μας».
Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Κόσοβο, ο «Τσάμικος Στρατός», όπως αυτοαποκαλείται, που διαρρέει ότι αποτελείται από 5000 άντρες, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση για την «απελευθέρωση» της Τσαμουριάς, αμέσως μετά την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.
Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον «Σύνδεσμο Τσαμουριάς», που πρόκειται για μια 100μελή άτυπη βουλή. Ο Σύνδεσμος αυτός είναι μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων» λαών του ΟΗΕ.
Στην Αλβανία Τσάμηδες και Κοσοβάροι έχουν ιδιαίτερη δυναμική, γιατί θεωρούνται πολίτες Αλβανικών πατρίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 27η Ιουνίου εορτάζεται στη γειτονική χώρα ως ημέρα «γενοκτονίας των Τσάμηδων».
Ο «Τσάμικος Στρατός» διαδίδει πως οργανώνεται στα πρότυπα του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσυφοπεδίου», είναι εξοπλισμένος με ελαφρύ οπλισμό και θα κάνει ανταρτοπόλεμο και σαμποτάζ στην Ελλάδα.
Ως Τσαμουριά αποκαλούν οι Αλβανοί τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία
και Πάργας στην Πρέβεζα.
Σ’ αυτές τις ζώνες ζούσαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 25.000 Μουσουλμάνοι Αλβανοί.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η περιοχή παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς μαζί με το Κόσοβο, στους Αλβανούς.
Οι Τσάμηδες, φορώντας γερμανικές στολές, διέπραξαν πρωτοφανείς σφαγές κατά των Ελλήνων.
Μετά τον πόλεμο, για να αποφύγουν την τιμωρία, διέφυγαν στην Αλβανία.
και Πάργας στην Πρέβεζα.
Σ’ αυτές τις ζώνες ζούσαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 25.000 Μουσουλμάνοι Αλβανοί.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η περιοχή παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς μαζί με το Κόσοβο, στους Αλβανούς.
Οι Τσάμηδες, φορώντας γερμανικές στολές, διέπραξαν πρωτοφανείς σφαγές κατά των Ελλήνων.
Μετά τον πόλεμο, για να αποφύγουν την τιμωρία, διέφυγαν στην Αλβανία.
Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έγινε την ημέρα που οι Βορειοηπειρωτικές Οργανώσεις της Αθήνας εόρτασαν την επέτειο της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε οι Βορειοηπειρώτες αυτονόμησαν το τόπο τους και συγκρότησαν κυβέρνηση με επί κεφαλής τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο. Οι Βορειοηπειρώτες αγωνίστηκαν μόνοι τους απέναντι σε όλους. Εναντίον των Αλβανών, εναντίον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ιταλίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας και εναντίον της αδιαφορίας της Ελλάδας.
Σωματεία των Βορειοηπειρωτών τέλεσαν την Κυριακή δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προκειμένου να τιμηθεί το γεγονός της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Τα γεγονότα του Κοσόβου θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.
Η μονόπλευρη ανακήρυξη ως ανεξάρτητης την Κυριακή της Σερβικής αυτής επαρχίας, συνέπεσε με την επέτειο της ανακήρυξης της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914.
Το Κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε την Παρασκευή και ανακήρυξε την Κυριακή την ανεξαρτησία της περιοχής. Από την πλευρά της Σερβίας διαμηνύθηκε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα εναντίον των Αλβανών του Κοσόβου και όσων κρατών τους αναγνωρίσουν, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν βίαιες ενέργειες. Εξάλλου η Ρωσία κατέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποστολή 1800 περίπου αστυνομικών, δικαστικών και διοικητικών υπαλλήλων. Ο Κοσοβάρος «πρωθυπουργός» Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως:
«το Κόσοβο είναι προσηλωμένο στο υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο για ανεξαρτησία υπό την επίβλεψη της Ευρώπης, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για ένα κράτος με πολλές εθνότητες που θα τελεί υπό την κυριαρχία του νόμου».
Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι του Κοσόβου απέρριψαν την ανεξαρτησία της περιοχής και αποφάσισαν, σε συμφωνία με το Βελιγράδι, να δημιουργήσουν το δικό τους κοινοβούλιο. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η συνέλευση των σερβικών δήμων και κοινοτήτων στο Κόσοβο θα οργανώσει στις 11 Μαΐου δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για να εκλεγεί το κοινοβούλιο του Κοσόβου». Η συνέλευση αυτή, που συνήλθε στην πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ξεκαθάρισε πως η ανεξαρτησία που κήρυξαν οι αυτονομιστές Αλβανοί δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση για τους Σέρβους.
Στο Κόσοβο ζουν περίπου 120.000 Σέρβοι και η δημιουργία ενός σερβικού κοινοβουλίου θα σημάνει την εγκαθίδρυση παράλληλων Σερβικών θεσμών, οι οποίοι θα αρνούνται την εξουσία της Πρίστινας. Χθες οι Σέρβοι οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές του Κοσόβου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τους Αλβανούς.
Πηγή Δημοσιεύματος: Εφημερίδα των Ιωαννίνων, ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Πηγή του Χάρτη: Από το αρχείο του Epirus Forum