ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ !!!"
ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

από τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα
κατά την Αγρυπνία στην Ι. Μονή Μολυβδοσκεπάστου.


Ο Αύγουστος ονομάστηκε Μήνας της Παναγίας μας. Και δικαιολογημένα, αφού κατ’ αυτόν τιμούμε εμείς οι Ορθόδοξοι τη Μεγάλη αλλά και Μοναδική Μητέρας μας, την Παναγία. Ο εορτασμός της φθάνει σ’ όλα τα πέρατα της οικουμένης. Ποικίλει όμως κατά τόπο. Στην ακριτική Επαρχία της Κονίτσης η εορτή της έχει πέραν του θρησκευτικού και εθνικό χαρακτήρα. Με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών και προσκυνητών τελέσθηκε ολονύκτιος Αγρυπνία (από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί) στην παλαίφατη, πανάρχαια όσο και ιστορική Μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου, που βρίσκεται σε σημείο αναπνοής από τα σύνορα με την Αλβανία. Η Αγρυπνία αυτή καθιερώθηκε το 1969 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ και συνεχίζεται. Μια αγρυπνία προσευχής αφιερωμένη στο Βορειοηπειρωτικό αλλά και εν γένει σ’ όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα, ώστε διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να βρουν αίσια λύση και ευώδοση θετική. 15 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Σεβαστιανού συνεχίζεται να τελείται η Ἱερά Αγρυπνία. Εν τούτοις τον αισθανόμαστε ανάμεσά μας, αφού το σώμα του αναπαύεται εντός του περιβόλου της Ιεράς Μονής και το πνεύμα του συνεορτάζει κι αυτό μαζί μας νοιώθοντας μυστικά την παρουσία του και τις ευλογίες του.

Ο Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, διάδοχος και στενός συνεργάτης του αοιδίμου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, ξεκίνησε την Αγρυπνία με «Τρισάγιο» στον Τάφο του μακαριστού. Ψιλοέβρεχε. Η ανησυχία για την έκβαση της ολονυκτίας αυξήθηκε, αφού όλη η ακολουθία τελείται υπαίθρια. Με το τέλος του «Τρισαγίου» και την άνοδο του Μητροπολίτου στον Αρχιερατικό Θρόνο η βροχή σταμάτησε και «σιώπησε». Μυστικές ξεχύθηκαν οι ευχαριστίες ενδομύχως απ’ όλους. Η Παναγία μας και ο Σεβαστιανός ήθελαν την συνέχεια της Ακολουθίας.

Φώτο #1: Αγρυπνία το 15αύγουστο στην Μονή.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, όπως κάθε χρόνο, εκφώνησε ομιλία, όπου αναφέρθηκε εν συντομία στην κατάσταση των εθνικών θεμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ἡ Έλλάδα μας. Αρχής γενομένης από το ΒΟΡΕΙΟΠΕΙΡΩΤΙΚΟ, επεσήμανε την διάσπαση που επήλθε στην ηγεσία του Βορ/τικού Ελληνισμού μετά τις εκλογές, αφού οι Βορειοηπειρώτες δεν κατέβηκαν ανεξάρτητοι, αλλά συνέπραξαν με τα μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα. Ο Μητροπολίτης και πριν από τις Εκλογές (τον Μάιο κατά την Επέτειο Αυτονομίας της Βορ. Ηπείρου στο Δελβινάκι) είχε κρούσει την κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακούσθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να εκλέξουν οι Βορ/τες έναν (1) μόνον βουλευτή, ενώ οι "Τσάμηδες" δύο (2). Η επίρριψη ευθυνών για την αποτυχία κορυφώθηκε μεταξύ των Βορ/τών, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται και να μην ομονοούν.

"Και είναι θλιβερό το φαινόμενο αυτό του διχασμού," τόνισε ο Μητροπολίτης, "γιατί δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνει τις άσχημες πλευρές της και, το χειρότερο, δεν διδάσκει, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος. Ψάχνω να βρω έναν Μάρκο Μπότσαρη, που όταν η τότε Κυβέρνηση, για να κολακεύσει τους φιλόδοξους οπλαρχηγούς, τους μοίραζε διπλώματα και τους έκανε όλους "στρατηγούς", επήρε στα χέρια του το δίπλωμα, κι' αφού το διάβασε, το έσχισε και είπε : "Το ποιος θα είναι στρατηγός θα το αποδείξει αύριο, στην μάχη". Και το παλικάρι την επομένη υπέγραψε το δίπλωμα με το αίμα του. "Ψάχνω να βρω έναν Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που ενώ οι Έλληνες τον είχαν φυλακίσει και τον χρειαζόταν τώρα για να μην σβήσει ο αγώνας από τον πάνοπλο Ιμπραήμ, ο Γέρος του Μοριά για να μονιάσει τα πνεύματα είπε εκείνα τα περίφημα λόγια κατά την συγκέντρωση των οπλαρχηγών: "Αδέλφια μου, τώρα που ερχόμουνα εδώ, είδα κάποιους που έσκαβαν ένα λάκκο. Σκέφθηκα, λοιπόν, να πάμε εκεί όλοι μαζί και να ρίξουμε τα πάθη του παρελθόντος που μας χώριζαν, μέσα στον λάκκο". Τα χειροκροτήματα, αυθόρμητα και θερμά, που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν την εθνική ομοψυχία. Και τότε, ο Γερο - Κολοκοτρώνης, διεμήνυσε στον Ιμπραήμ: "Κι' ένας από μας να μείνει, θα σε πολεμάμε". Το αποτέλεσμα ήταν να αναχαιτισθεί ο Ιμπραήμ και να σταματήσει το καταστροφικό του έργο, η δε Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που επακολούθησε, επισφράγισε την δημιουργία του μικρού μεν τότε, αλλά ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους".
"Τέλος", συνέχισε ὁ Μητροπολίτης, "ψάχνω να βρω έναν Θεμιστοκλή Σοφούλη και έναν Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, που το έτος 1947 παραμέρισαν τις μεγάλες ιδεολογικές τους διαφορές κι' έδωσαν τα χέρια. Κι' ενώ ὁ Τσαλδάρης διέθετε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δέχθηκε να γίνει ὁ Σοφούλης πρωθυπουργός, ώστε ενωμένος όλος ο πολιτικός κόσμος να αντιμετωπίσει, όπως και την αντιμετώπισε, επιτυχώς την κομμουνιστική ανταρσία.

Φώτο #2: Η Μονή.

Αδελφοί μου, ψάχνω και στην Βόρειο Ήπειρο για να βρω εκείνους, που με την χάρη του Θεού και την ευλογία της Παναγίας, αλλά και τις μεσιτείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θα επαναλάβουν και αυτοί τους προφητικούς λόγους του ιερού ψαλμωδού: "Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν" (Ψαλμ. ξε΄12). Ας ακούσουν οι αγαπητοί μας Βορειοηπειρώτες την φωνή του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, που έρχεται από τις γραμμές της περιλάλητης Διαθήκης Του: "Παρακαλώ τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες ... να συνεχίσουν ενωμένοι και μονοιασμένοι τον Αγώνα τους δια την ανάκτησιν των δικαιωμάτων τους. "Ισχύς εν τη ενώσει". Εγώ δε ταπεινώς θα προσεύχομαι υπέρ του Λυτρωμού των". Ας ακούσουν την φωνή του Εθνικού μας ποιητού, του Διονυσίου Σολωμού, που μέσα από τους στίχους του ποιήματός του "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" λέει: " Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή · καθενός χαμογελάει, πάρ' το, λέγοντας, και συ. - Κειό το σκήπτρο, που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά · μην το πιάστε, γιατί ρίχνει εις σε δάκρυα θλιβερά. - Από στόμα όπου φθονάει, παλληκάρια, ας μην 'πωθή, πως το χέρι σας κτυπάει του αδελφού την κεφαλή. - Μην ειπούν στον στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά: Εάν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει ελευθεριά". (Στροφὲς 144-147).

Θα τις ακούσουν αυτές τις φωνές; Είμαι βέβαιος ότι θα τις ακούσουν. Διότι αγαπώντας βαθειά την πατρίδα τους θα βάλουν, πάνω απ' όλα, το εθνικό συμφέρον, παραμερίζοντας ψευτοφιλότιμα και μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Εν τω μεταξύ, όμως, είναι απολύτως απαραίτητο, το Εθνικό Κέντρο να χαράξει ενιαία, υπερκομματική πολιτική, την οποία να υποχρεώνονται όλες οι κατά καιρούς Ελληνικές Κυβερνήσεις να εφαρμόζουν και να τηρούν: Το "Τσάμικο", ἡ παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ἡ προστασία της ιδιοκτησίας των Βορ/τών, η επίσπευση της δημιουργίας των κοιμητηρίων για τους πεσόντες ήρωες κατά το Έπος 1940-1941, ἡ κάλυψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από τις επιθέσεις που δέχεται, και οι οποίες τους τελευταίους καιρούς έχουν ενταθεί, αλλά και η θωράκιση των συνόρων και ιδίως των συνοριακών διαβάσεων, ώστε να σταματήσει το όργιο της διακινήσεως τόνων ναρκωτικών, καθώς και κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων. Οι εξελίξεις τρέχουν και επιβάλλεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός".

Φώτο #3: Αγρυπνία το 15αύγουστο στην Μονή.

Επίσης ὁ Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ασχολήθηκε και με το δεύτερο μεγάλο εθνικό μας θέμα το ΚΥΠΡΙΑΚΟ, όπου διέκρινε την προσπάθεια των Η.Π.Α. να επαναφέρουν, δι' άλλης οδού το περιβόητο "σχέδιο Ανάν", το οποίο έχει ήδη απορρίψει πανηγυρικά η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καθημερινή παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου στο ΑΙΓΑΙΟ από την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά της στην ΘΡΑΚΗ. Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, σε συνεργασία με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για δημιουργία τουρκικού μειονοτικού ζητήματος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (τελευταία και στο Τουρκικό Προξενείο της Βουλγαρίας), που προσπαθεί να το πετύχει με συκοφαντίες εναντίον της Ελλάδος "πλασάροντάς τες" μέσο της επίσημης τουρκικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της. Αλήθεια τί εισέπραξε ἡ Ελλάδα με την υπογραφή της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, πλήθος εισροής λαθρομεταναστών στην χώρα μας, προκλήσεις εναντίον του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Όσο ανεχόμαστε χωρίς να αντιδρούμε, η Τουρκία θα αποθρασύνεται.

Ένα άλλο θέμα, που το τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε ενοχλητικό αγκάθι για την Ελλάδα, είναι και το ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Ο Μητροπολίτης διαφώτισε για τις εξελίξεις σ' αυτό, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή του ονόματος από τον καιρό του Τίτο (1944) μέχρι τις πρόσφατες αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών και τα ανυπόστατα περί "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας". Τελευταίως "πόλεμος" γίνεται με το θέμα της ονομασίας. 3.500.000 Ελληνομακεδόνες σ' όλο τον κόσμο (αριθμός που αποτελείται ἡ "Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα"), είναι εντελώς αντίθετοι με την διπλή ονομασία και, μάλιστα, αν αυτή περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. Βόρεια Μακεδονία κ.τ.ο.) η και το όνομα Μακεδονία με τα παράγωγά του. Πάντως εκ μέρους των Αλβανών των Σκοπίων, που αποτελούν το 30%, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο προώθησε σχηματισμό κινήματος διαμελισμού, αυτονόμησης και ανεξαρτητοποίησης των Αλβανών του κρατιδίου των Σκοπίων με την επωνυμία "Κίνημα Ιλλυρίδας".

Φώτο #4: Ο τάφος του Σεβαστιανού.

"Απ' όσα αναφέρθηκαν" κατέληξε ο Μητροπολίτης, "γίνεται φανερό, ότι ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Εκκλησίας, καθώς και όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του, πρέπει ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, παραμένοντας άγρυπνοι στις επάλξεις του χρέους. Ας ικετεύσουμε, λοιπόν, την Στοργική μας Μητέρα, την Σκέπη και Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο, να φρουρεί και να φυλάσσει την Ελλάδα μας από πάσης εχθρικής επιβουλής. Να φωτίζει τους εκάστοτε κυβερνώντες και να τους οπλίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι στους οιουσδήποτε καλοθελητές μας, Αλλά και όλους εμάς, να φωτίζει για να έχουμε την "καλή ανησυχία" για όσα θέματα απασχολούν την Πατρίδα μας".

Άρθρο του: Χ.Ι.Αμαραντινός
Πηγή Φωτογραφιών: Χ.Ι.Αμαραντινός

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΕΛΛΗ"

Φώτο: Το Ελληνικό καταδρομικό πλοίο "Έλλη".

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΕΛΛΗΣ"
(15 Αυγούστου 1940)

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης μιλάει στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού SKAI "Ντοκουμέντα", του Π. Μαλούχο, για τα γεγονότα πίσω από τη βύθιση του ιστορικού Ελληνικού καταδρομικού "Έλλη", για τη στρατιωτική και πολιτική σημασία του τορπιλισμού της καθώς και για το τι σημαίνει η θυσία του "Έλλη" για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Επίσης, η εκπομπή θα προβάλλει υποβρύχιες λήψεις του μοναδικού ευρήματος του "Έλλη": Πώς, πότε και γιατί το θρυλικό σκάφος πουλήθηκε για παλιοσίδερα.

Δείτε το βίντεο με το ιστορικό του τορπιλισμού του "Έλλης":

Πηγή βίντεο: Google Videos

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Φώτο: Η φωτογραφία με τους 5 Ελληνοκύπριους,
τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που θεωρούνταν αγνοούμενοι για 35 χρόνια.

Συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 1974 από τουρκικά στρατεύματα, την περίοδο που μόλις ξεκινούσε ο Αττίλας ΙΙ και η φωτογραφία αυτών των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου έκανε τον γύρο του κόσμου.

Έκτοτε ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι που έπειτα από 35 χρόνια, πριν από λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες της κυπριακής πλευράς: δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Σε πηγάδι στην περιοχή του χωριού Τζιάος στα κατεχόμενα, όπου και είχαν συλληφθεί, βρέθηκαν τα οστά των πέντε αιχμαλώτων κατά τη διαδικασία εκταφών που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DΝΑ, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και τα λείψανα άλλων 14 ατόμων, που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί απόδειξη ενός ακόμη εγκλήματος των Τούρκων στην Κύπρο» δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο γιατρός Γιώργος Συμεωνίδης, ο οποίος ήταν διοικητής της διμοιρίας στην οποία μετείχαν οι πέντε Κύπριοι. Συγκλονισμένος από το γεγονός, πιστεύει ότι εκτός από τους πέντε στρατιώτες που ταυτοποιήθηκαν τα οστά τους, στον ίδιο τάφο πρέπει να είναι και άλλοι οκτώ στρατιώτες που μετείχαν σε άλλη ομάδα της ίδιας διμοιρίας και μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι είχαν σκοτωθεί σε μάχη με τους Τούρκους.

Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο εμφανίζονται οι στρατιώτες του 398 Τάγματος Πεζικού Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου, γονατισμένοι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες. Τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1974 από Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος δύο ημέρες μετά συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά κοντά στο Λήδρα Πάλας. Στην κατοχή του βρέθηκε το υλικό με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1974 σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά διαβήματα, αλλά από την τουρκική πλευρά δεν είχε δοθεί καμία απάντηση.
Στα τρία παιδιά του λοχία Α. Κορέλλη αναφέρθηκε ο κ. Συμεωνίδης. «Δικαιώνει τον αγώνα που έκαναν για να αποδείξουν ότι ο πατέρας τους, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι αιχμάλωτοι είναι θύματα στυγερών εγκλημάτων των Τούρκων» τόνισε. «Τώρα είναι πλέον αποδεδειγμένο πως οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου» σημείωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Βρέθηκε μια οικογένεια
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων- οι γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά- οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Όπως διευκρίνισε ο βοηθός εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής, δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων αλλά στον κατάλογο των πεσόντων και τα λείψανά τους βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, άρχισαν να χτίζουν εκεί.
Πηγή άρθρου: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ Τ. ΙΣΑΑΚ & Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ

11 & 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ,
ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ & ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ




Το Ιστορικό της Θυσίας:

Στις αρχές του 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών (KOM) ανακοίνωσε την απόφασή της να οργανώσει τον Aύγουστο μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Bερολίνο στην Κερύνεια.
Σύνθημα της πορείας ήταν «Aπελευθέρωση η μόνη λύση». Σκοπός τους ήταν να δείξουν ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, ότι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας βιώνουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, ότι η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη στα δύο. Κύρια χρηματοδότης του εγχειρήματος ήταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία και ενεθάρρυνε την εκστρατεία μέχρι τέλους.

Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου του 1996 από την πύλη του Βραδεμβούργου στο Bερολίνο. Οι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Aυγούστου. Στην πορεία συμμετείχαν και ξένοι μοτοσικλετιστές. Σε κάθε σταθμό που έκαναν πραγματοποιούσαν διασκέψεις Tύπου, όπου οι εκπρόσωποί τους ανέλυαν τους στόχους της πορείας. Μιλούσαν για την συνεχιζόμενη κατοχή, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Κατάφεραν να πετύχουν μέσα σε μια εβδομάδα να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν ποτέ οι πολιτικοί.

Να ενημερώσουν την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους πολίτες για την εισβολή και την παράνομη συνεχιζόμενη κατοχή του Τούρκου κατακτητή στην Κύπρο, κερδίζοντας την συμπαράστασή τους και παράλληλα ασκώντας αφόρητη πίεση στην Τουρκία.

Στις 11 Αυγούστου επτά χιλιάδες Κύπριοι μοτοσικλετιστές και 200 Ευρωπαίοι θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Κερύνια. Οι μοτοσικλετιστές δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική και ότι δεν είχαν σκοπό να συγκρουστούν με κανένα. Οι Τούρκοι εκτός των απειλών ότι θα ανοίξουν πυρ, κατά των αμάχων διαδηλωτών, είχαν φέρει επίσης κι εκατοντάδες γκρίζους λύκους από την Τουρκία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, για ακόμη μια φορά ανήμπορη να χειριστεί το υψίστης σημασίας αυτό θέμα, αποφάσισε πως ήταν αναγκαίο να ματαιωθεί η αντικατοχική πορεία! Το πρωί της 11ης Αυγούστου, ενώ οι μοτοσικλετιστές είχαν ήδη μαζευτεί και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν, ο κ. Γλαύκος Κληρίδης, μίλησε με τον πρόεδρο της εκστρατείας και τον έπεισε τελικά να ματαιώσει την πορεία.

Έτσι μια πολύ καλά κι άρτια οργανωμένη πορεία, μετατράπηκε σε μια ανεξέλεγκτη πορεία, την οποία κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει.
Οι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Τα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια, η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού άρχισαν οι συγκρούσεις για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πάνοπλους Aττίλες. Εκεί ήταν και οι κουβαλητοί του Nτενκτάς, γκρίζοι λύκοι. Ο πετροπόλεμος δεν άργησε να αρχίσει. Και τότε έγινε το μεγάλο έγκλημα...

Ο Τάσος Iσαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι Tούρκοι, όπως ακόμη και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους (ψευδοαστυνομίας) και άρχισαν να τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς.
Μέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Τον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι, μέχρι που ο ήρωας Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του πόλη Aμμόχωστο.

Καθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Τάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία. Ο Τάσος Iσαάκ, 24 χρονών, από το Παραλίμνι, εγκαταλείψει σύζυγο, γονείς και αδελφές. Η γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε ένα πανέμορφο κοριτσάκι που πήρε το όνομα του ήρωα. Το μέλλον της μικρής Αναστασίας προδιαγραφόταν πριν καλά καλά γεννηθεί. Ποτέ της, όμως, δε θα γνώριζε τον ήρωα πατέρα της.

~*~*~*~*~

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Aυγούστου, ημέρα κατάληψης της Aμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος ήρωας. Είχε ορκιστεί για εκδίκηση και τίποτε δεν τον σταματούσε. Όταν τελείωσε η κηδεία, ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του Tάσου Iσαάκ.
Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκαν και πάλι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τα χέρια των Eιρηνευτών ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Μόλις τον είδαν οι άλλοι διαδηλωτές ακούστηκε μια φωνή:

"Ρε μην πηγαίνεις κοντά. Έλα έξω ρε μ....α. Θα σου ρίξουνε".

Ο Σολωμός όμως ήταν αποφασισμένος. Τώρα ή ποτέ και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στα χείλη. Οι Τούρκοι άρχισαν να τον πυροβολούν, μέχρι που ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Οι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. Η σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Τούρκων. Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Δυνάμεων.

Ο ήρωας Σολωμός Σολωμού ήταν μόλις 26 χρονών, ελεύθερος, από το Παραλίμνι.


Πηγή Άρθου: ΕΦΕΝ Λευκωσίας