ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ο Αριστοτέλης

Φώτο: Ο Αριστοτέλης
(Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος)

Αριστοτέλης (384 - 322 π.Χ.)

Ο Αριστοτέλης ( 384 - 322 π.Χ. ) ήταν Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του έτους 384 π.Χ. στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής (σημερινή ονομασία της περιοχής Λιοτόπι, μισό χιλιόμετρο νοτίως της Ολυμπιάδας). Ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ΄, τον οποίο είχε πατέρα ο Φίλιππος. Ο Νικόμαχος, που κατά το Σουίδα είχε γράψει έξι βιβλία ιατρικής και ένα φυσικής, θεωρούσε πρόγονό του τον ομηρικό ήρωα και γιατρό Μαχάονα, το γιο του Ασκληπιού. Πίστευαν ότι και της μητέρας του η καταγωγή ήταν θεϊκή. Ονομαζόταν Φαιστίς, είχε έρθει με Χαλκιδείς αποίκους στα Στάγειρα και ανήκε στο γένος των Ασκληπιαδών.

Ο Αριστοτέλης πρόωρα ορφάνεψε από πατέρα και μητέρα και την κηδεμονία του ανέλαβε ο φίλος του πατέρα του Πρόξενος, που ήταν εγκαταστημένος στον Αταρνέα της μικρασιατικής Αιολίδας, απέναντι από τη Λέσβο. Ο Πρόξενος, που φρόντισε τον Αριστοτέλη σαν δικό του παιδί, τον έστειλε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών (367 π.Χ.), για να γίνει μαθητής του Πλάτωνα. Πράγματι ο Αριστοτέλης σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα επί 20 χρόνια (367 - 347), μέχρι τη χρονιά δηλ. που πέθανε ο δάσκαλός του. Στο περιβάλλον της Ακαδημίας άφηνε κατάπληκτους όλους και τον ίδιο το δάσκαλό του, με την ευφυΐα και τη φιλοπονία του. Ο Πλάτωνας τον ονόμαζε "νουν της διατριβής" και το σπίτι του "οίκον αναγνώστου".

Όταν το 347 π.Χ. πέθανε ο Πλάτωνας, προέκυψε θέμα διαδόχου στη διεύθυνση της σχολής. Επικρατέστεροι για το αξίωμα ήταν οι τρεις καλύτεροι μαθητές του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοκράτης και ο Σπεύσιππος. Ο Αριστοτέλης τότε μαζί με τον Ξενοκράτη εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στην Άσσο, πόλη της μικρασιατικής παραλίας, απέναντι από τη Λέσβο. Την Άσσο κυβερνούσαν τότε δύο πλατωνικοί φιλόσοφοι, ο Έραστος και ο Κορίσκος, στους οποίους είχε χαρίσει την πόλη ο ηγεμόνας του Αταρνέα και παλιός μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, Ερμίας. Οι δύο φίλοι, κυβερνήτες της Άσσο, είχαν ιδρύσει εκεί μια φιλοσοφική σχολή, ως παράρτημα της Ακαδημίας.

Στην Άσσο ο Αριστοτέλης δίδαξε τρία χρόνια και μαζί με τους φίλους του κατόρθωσε ό,τι δεν μπόρεσε ο Πλάτωνας. Συνδέθηκαν στενά με τον Ερμία και τον επηρέασαν τόσο, ώστε η τυραννία του να καταστεί πραότερη και δικαιότερη. Το τέλος του τυράννου όμως ήταν τραγικό. Επειδή προέβλεπε την εκστρατεία των Μακεδόνων στην Ασία, συμμάχησε με το Φίλιππο. Γι' αυτό τον συνέλαβαν οι Πέρσες και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό σταυρικό θάνατο.

Το 345 π.Χ. ο Αριστοτέλης, ακολουθώντας τη συμβουλή του μαθητή του Θεόφραστου, πέρασε απέναντι στη Λέσβο και εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί την ανιψιά και θετή κόρη του Ερμία, την Πυθιάδα, από την οποία απέκτησε κόρη, που πήρε το όνομα της μητέρας της. Μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου ο Αριστοτέλης συνδέθηκε αργότερα στην Αθήνα με τη Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα, από την οποία απέκτησε ένα γιο, το Νικόμαχο.

Το 342 π.Χ. τον προσκάλεσε ο Φίλιππος στη Μακεδονία, για να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου, που ήταν τότε μόλις 13 χρονών. Ο Αριστοτέλης άρχισε με προθυμία το έργο της αγωγής του νεαρού διαδόχου. Φρόντισε να του μεταδώσει το πανελλήνιο πνεύμα και χρησιμοποίησε ως παιδευτικό όργανο τα ομηρικά έπη. Η εκπαίδευση του Αλέξανδρου γινόταν άλλοτε στην Πέλλα και άλλοτε στη Μίεζα, μια κωμόπολη της οποίας τα ερείπια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η σημερινή Νάουσα της Μακεδονίας. Εκεί το 341 π.Χ. πληροφορήθηκε το θάνατο του Ερμία.

Ο Αριστοτέλης έμεινε στη μακεδονική αυλή έξι χρόνια. Όταν ο Αλέξανδρος συνέτριψε την αντίσταση των Θηβαίων και αποκατέστησε την ησυχία στη νότια Ελλάδα, ο Αριστοτέλης πήγε στην Αθήνα (335 π.Χ.) και ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή. Για να εγκαταστήσει τη σχολή του διάλεξε το Γυμνάσιο, που λεγόταν και Λύκειο, ανάμεσα στο Λυκαβηττό και τον Ιλισό, κοντά στην πύλη του Διοχάρη. Ο χώρος του Γυμνασίου βρέθηκε πρόσφατα στις ανασκαφές,για την ανέγερση του νέου Μουσείου Γουλανδρή, πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης. Ο ιστορικός αυτός αρχαιολογικός χώρος διασκευάζεται έτσι ώστε να γίνει επισκέψιμος. Εκεί υπήρχε άλσος αφιερωμένο στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Με χρήματα που του έδωσε άφθονα ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης έχτισε μεγαλόπρεπα οικήματα και στοές, που ονομάζονταν "περίπατοι". Ίσως γι' αυτό η σχολή του ονομάστηκε Περιπατητική και οι μαθητές του περιπατητικοί φιλόσοφοι.

Η οργάνωση της σχολής είχε γίνει κατά τα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας. Τα μαθήματα για τους προχωρημένους μαθητές γίνονταν το πρωί ("εωθινός περίπατος") και για τους αρχάριους το απόγευμα ("περί το δειλινόν", "δειλινός περίπατος"). Η πρωινή διδασκαλία ήταν καθαρά φιλοσοφική ("ακροαματική"). Η απογευματινή "ρητορική" και "εξωτερική".

Η σχολή είχε μεγάλη βιβλιοθήκη και τόσο καλά οργανωμένη, ώστε αργότερα χρησίμευσε ως πρότυπο για την ίδρυση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Ο Αριστοτέλης μάζεψε χάρτες και όργανα χρήσιμα για τη διδασκαλία των φυσικών μαθημάτων. Έτσι σύντομα η σχολή έγινε περίφημο κέντρο επιστημονικής έρευνας. Στα δεκατρία χρόνια που έμεινε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, που προκαλεί το θαυμασμό μας με τον όγκο και την ποιοτική του αξία. Γιατί είναι άξιο απορίας, πώς ένας άνθρωπος σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε και κατέγραψε τόσες πολλές πληροφορίες.

Το 323 π.Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Το ιερατείο, με εκπρόσωπό του τον ιεροφάντη της Ελευσίνιας Δήμητρας Ευρυμέδοντα, και η σχολή του Ισοκράτη, με το Δημόφιλο, κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια ("γραφή ασεβείας"), επειδή είχε ιδρύσει βωμό στον Ερμία, είχε γράψει τον ύμνο στην Αρετή και το επίγραμμα στον ανδριάντα του Ερμία, στους Δελφούς. Ο Αριστοτέλης όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (323 π.Χ.). Εκεί έμεινε, στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του την Ερπυλλίδα και με τα δύο του παιδιά, το Νικόμαχο και την Πυθιάδα.

Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν "οικιστή" της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Στη μνήμη του καθιέρωσαν γιορτή, τα "Αριστοτέλεια", και ονόμασαν έναν από τους μήνες "Αριστοτέλειο". Η πλατεία όπου θάφτηκε ορίστηκε ως τόπος των συνεδρίων της βουλής.

Φεύγοντας από την Αθήνα, διευθυντή της σχολής άφησε το μαθητή του Θεόφραστο, που τον έκρινε ως τον πιο κατάλληλο. Έτσι το πνευματικό ίδρυμα του Αριστοτέλη εξακολούθησε να ακτινοβολεί και μετά το θάνατο του μεγάλου δασκάλου.

Oι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 44 μυριάδες, δηλ. 440.000. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε. Ανήκε στην κατηγορία των δημόσιων ή "εξωτερικών" μαθημάτων και ήταν γραμμένα σε μορφή διαλογική. Από αυτά σώθηκε μόνο η "Αθηναίων Πολιτεία", σ' έναν πάπυρο που βρέθηκε στην Αίγυπτο. Τα σωζόμενα σήμερα έργα του αντιστοιχούν στη διδασκαλία που ο Αριστοτέλης έκανε στους προχωρημένους μαθητές του και που λέγονται "ακροαματικές ή εσωτερικές". Γι' αυτό και είναι γραμμένα σε συνεχή λόγο και όχι σε διάλογο. Αρκετά από τα βιβλία του έχουν υποστεί επεμβάσεις και επεξεργασίες και γενικά η κατάστασή τους δεν είναι καλή. Από το τεράστιο έργο του τελικά σώθηκαν 47 βιβλία και μερικά αποσπάσματα από τα άλλα. Δε θεωρούνται όμως όλα γνήσια.

Εκτός από τη γνώμη του τη σχετική με τις "ιδέες" του Πλάτωνα ο Αριστοτέλης υποστηρίζει και άλλες αρχές. Δεν αποκρούει την ηδονή, αλλά προτιμά την πιο τέλεια, αυτή δηλ. που πηγάζει από τη διάνοια. Ο σκοπός των ανθρώπινων ενεργειών, κατά τον Αριστοτέλη, είναι η ευδαιμονία, την οποία ορίζει ως ενέργεια σύμφωνη με την αρετή. Η αρετή, όταν κυριαρχεί στα πάθη και στις ορμές, τα ρυθμίζει, παίζοντας το ρόλο του μέτρου ανάμεσα στις δύο ακρότητες, δηλ. στην υπερβολή και την έλλειψη. Έτσι π.χ. η "πραότης" είναι αρετή ως μεσότητα της οργής και της αναισθησίας, η "ανδρεία", επειδή βρίσκεται ανάμεσα στη θρασύτητα και στη δειλία, και η "αιδώς", επειδή κατέχει το μέσο της αδιαντροπιάς και της κατάπληξης, που είναι ακρότητες. Συμπλήρωμα της αρετής είναι και τα αγαθά του σώματος (δύναμη, υγεία, ομορφιά) και τα αγαθά της τύχης (πλούτος, ευγενική καταγωγή κλπ.). Σύμφωνα μ' αυτά, ευτυχισμένος είναι εκείνος που ενεργεί κατά τις επιταγές της αρετής και συγχρόνως έχει μερίδιο και στα άλλα αγαθά, τα "εκτός αγαθά", όπως τα ονομάζει.

Ο Αριστοτέλης ταλαντεύεται ανάμεσα στον ιδεαλισμό και τον υλισμό. Κάθε πράγμα, κατ' αυτόν, αποτελείται από ύλη και πνεύμα, που είναι μεταξύ τους αδιάσπαστα ενωμένα. Η ύλη είναι παθητική, είναι η δυνατότητα του πράγματος, ενώ το πνεύμα ενεργητικό, δηλ. η δύναμη που μεταβάλλει τη δυνατότητα σε πραγματικότητα.

Ο κόσμος, κατά τον Αριστοτέλη, είναι ενιαίος και αιώνιος, ενώ η οικουμένη έχει σχήμα σφαίρας με κέντρο τη Γη. Με το να δέχεται την καταγωγή των γνώσεων από τις αισθήσεις, πλησιάζει πολύ τον υλισμό. Τέλος με την τυπική λογική βλέπει την αντικειμενική πραγματικότητα "στατικά" και όχι μέσα στην αέναη μεταβολή και κίνησή της. Ο Αριστοτέλης ήταν ο φιλόσοφος που διετύπωσε την θεωρία της ύπαρξης του πέμπτου στοιχείου της φύσης. Συγκεκριμένα οι Έλληνες φιλόσοφοι από την Ιωνία θεωρούσαν οτι στην φύση υπάρχουν τέσσερα στοιχεία ή ουσίες. Γή, ύδωρ, πύρ και αήρ. Ο Αριστοτέλης πρόσθεσε στην τετράδα τον αιθέρα ο οποίος θα αποτελέσει την πέμπτη ουσία την πεμπτουσία. Το στοιχείο αυτό παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, είναι αγέννητο, αγήρατο, άφθαρτο, αϊδιο, αναυξές και αναλλοίωτο. Επιπλέον εντοπίζεται στον "άνω τόπο" όπου κατοικεί η Θεότητα.

Πηγή Άρθρου: Βικιπαιδεία
dilaz®

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Οι 3 τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Φώτο 01: Ο Μέγας Αλέξανδρος

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ο μύθος λέει ότι αυτές ήταν οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του:
  1. Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
  2. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει (ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους) να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
  3. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα.
Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Μέγας Αλέξανδρος του εξήγησε:
  1. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
  2. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
  3. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!
dilaz®

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μέγας Αλέξανδρος (Ντοκιμαντέρ)

"ALEXANDER THE GREAT"
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ TΟΥ NATIONAL GEOGRAPHIC

Λίγα λόγια αντί προλόγου:
Ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο, από το National Geographic. Η ζωή του μεγάλου Έλληνα Στρατηλάτη από τη γέννηση μέχρι το θάνατο του, το μυστήριο του χαμένου τάφου του, και η επιρροή του Αλεξάνδρου σε μεγάλους άνδρες της ιστορίας.

In English: Alexander the Great, the life of the Great Greek Commander from birth up to the death of, the mystery of the lost tomb ,and the influence of alexander in great men of history, from National Geographic.

Δείτε το εν λόγω ντοκιμαντέρ, και θαυμάστε τα κατασκευαστικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.
  • Alexander the Great (Μέρος: 1/6)

  • Alexander the Great (Μέρος: 2/6)

  • Alexander the Great (Μέρος: 3/6)

  • Alexander the Great (Μέρος: 4/6)

  • Alexander the Great (Μέρος: 5/6)

  • Alexander the Great (Μέρος: 6/6)

Πηγή Βίντεο: YouTube
YouTube User Video: HISTORY of GREECE

Σ η μ α ν τ ι κ ή ε π ι σ ή μ α ν σ η :
Το παραπάνω οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται απ' αυτήν εδώ την δημοσίευση του Dilaz Hellas είναι διαθέσιμο μόνον για θέαση, προς τα μέλη, τους φίλους, τους χρήστες, τους αναγνώστες, και τους επισκέπτες του blog, και δεν ανήκει τίποτα σ' αυτό!

dilaz®

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Εφτά θαύματα της αρχαίας Ελλάδας

"SEVEN WONDERS OF ANCIENT GREECE"
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ TΟΥ DISCOVERY CHANNEL

Λίγα λόγια αντί προλόγου:
Ντοκιμαντέρ του Discovery Channel που διερευνά τα Εφτά Αρχαία Κατασκευαστικά Θαύματα της Αρχαίας Ελλάδας: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο χώρος της γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, το Μαντείο των Δελφών, ο Κολοσσός της Ρόδου, η Σαντορίνη, το Παλάτι την Κνωσσού, και ο Παρθενώνας.

In English: Documentary which explores the Seven Ancient Wonders of Greece: the Theatre of Epidaurus, Olympia, Delphi, the Colossus of Rhodes, Santorini, The Palace of Knossos and the Parthenon.

Δείτε το εν λόγω ντοκιμαντέρ, και θαυμάστε τα κατασκευαστικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.
  • Seven Wonders of Ancient Greece (Μέρος: 1/5)

  • Seven Wonders of Ancient Greece (Μέρος: 2/5)

  • Seven Wonders of Ancient Greece (Μέρος: 3/5)

  • Seven Wonders of Ancient Greece (Μέρος: 4/5)

  • Seven Wonders of Ancient Greece (Μέρος: 5/5)

Πηγή Βίντεο: YouTube
YouTube User Video: 1 And Only History Lover

Σ η μ α ν τ ι κ ή ε π ι σ ή μ α ν σ η :
Το παραπάνω οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται απ' αυτήν εδώ την δημοσίευση του Dilaz Hellas είναι διαθέσιμο μόνον για θέαση, προς τα μέλη, τους φίλους, τους χρήστες, τους αναγνώστες, και τους επισκέπτες του blog, και δεν ανήκει τίποτα σ' αυτό!

dilaz®

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πλάτωνας

Φώτο: Ο Πλάτων
(Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος)

Πλάτωνας ο Αθηναίος (427 - 347 π.Χ.)

O Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αρίστωνας, ο οποίος καταγόταν από το γένος του βασιλιά Κόδρου, και μητέρα του ήταν η Περικτιόνη, η οποία ήταν αδερφή του Χαρμίδη, ενός από τους Τριάκοντα τυρράνους, και ανιψιά του Κριτία, επίσης μέλος των Τριάκοντα, με καταγωγή από το γένος του νομοθέτη Σόλωνος. Αδέρφια του ήταν οι Αδείμαντος και Γλαύκων. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτωνας γιατί είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Γνώρισε τον Σωκράτη σε ηλικία 20 ετών και έμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου (399 π.Χ.).

Μετά τη θανάτωση του Σωκράτη για λίγο καιρό κατέφυγε στα Μέγαρα, κοντά στον συμμαθητή του Ευκλείδη. Ύστερα γύρισε στην Αθήνα, όπου για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, όπου σχετίστηκε με τον μαθηματικό Θεόδωρο, και τέλος στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου γνώρισε τους πυθαγόρειους, από τη φιλοσοφική σκέψη των οποίων επηρεάστηκε αποφασιστικά. Μετά πέρασε στη Σικελία. Στην αυλή του βασιλιά των Συρακουσών Διονυσίου Α΄ γνώρισε τον βασιλικό γυναικάδελφο Δίωνα, με τον οποίον συνδέθηκε φιλικά. Η φιλία όμως αυτή προκάλεσε τις υποψίες του Διονυσίου για συνωμοσία, γι' αυτό έδιωξε τον Πλάτωνα από τη Σικελία. Στην Αίγινα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος αλλά τον εξαγόρασε ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερης.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα άνοιξε τη φιλοσοφική σχολή του, την Ακαδημία (387 π.Χ.). Η προσπάθεια όμως των δύο φίλων να προσηλυτίσουν στις ιδέες τους τον νέο ηγεμόνα Διονύσιο τον Πρεσβύτερο απέτυχαν. Για τρίτη φορά ήρθε στην αυλή των Συρακουσών το 361 π.Χ., με σκοπό να συμφιλιώσει τον Δίωνα με τον Διονύσιο. Αυτή τη φορά κινδύνεψε και η ζωή του.
Τον έσωσε η επέμβαση του πυθαγόρειου Αρχύτα. Αλλά ο Δίωνας δεν γλίτωσε. Δολοφονήθηκε το 353 π.Χ..
Έτσι ο Πλάτωνας έχασε τον άνθρωπο στον οποίο στήριξε τις ελπίδες του για την επιβολή των πολιτικών του ιδεών. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 81 ετών, την ημέρα των γενεθλίων του. Ο τάφος του, στον Κεραμεικό, σωζόταν ως τα χρόνια του Παυσανία. Έγραψε την «Απολογία» του Σωκράτη, του οποίου τη φιλοσοφία εκθέτει, συμπληρώνει, συστηματοποιεί και εξαίρει.

Η πλατωνική φιλοσοφία πραγματεύεται τη φύση του «αισθητού» και του «υπεραισθητού» κόσμου, και αποτελεί το πρώτο στην Ιστορία καθολικό σύστημα. Του συστήματος αυτού η επίδραση στο μεταγενέστερο κόσμο υπήρξε ανυπολόγιστη.

Πηγές Άρθρου: Βικιπαιδεία & Μούσα
dilaz®

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η μυστική συμφωνία των Ιμίων στο φως

Φώτο: Οι Ελληνικές βραχονησίδες Ίμια.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΣΤΟ ΦΩΣ
(15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)

  • Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία, και σημαίες από τα Ίμια και να μην επιστρέψουν.
  • Αυτό αναφέρει επίσημη επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας.
  • “Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό" αναφέρει το έγγραφο.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού - υποπλοίαρχος Χ. Καραθανάσης, υπ. Π. Βλαχάκος και αρχικελευστής Ε. Γιαλοψός - και που για πολλούς άφησε τις βραχονησίδες να θεωρούνται "γκρίζα ζώνη" έρχεται στο φως επιστολή του τότε αμερικανού ΥΠΕΞ που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως και με ποια ανταλλάγματα δεν οδηγηθήκαμε σε πόλεμο.

Το έγγραφο έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, από την Καθημερινή της Κυριακής. Συντάχθηκε - μετά τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος χειρίστηκε την κρίση και την απεμπλοκή, εκ μέρους των ΗΠΑ που φοβούνταν σύρραξη- από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ. Απευθυνόταν προς τους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας και φέρει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996.

Σε αυτή αναφέρεται: “Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες – με έναν αλληλοδιάχικο και συντονισμένο τρόπο – επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνησης της (μίας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνησης της άλλης χώρας”.

Την επιστολή παρέδωσαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής στους κ.κ. Πάγκαλο και Μπαικάλ, ο πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και ο επιτετραμμένος στην Άγκυρα Φρ. Ρίτσαρντοόυν στις 6 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Η σχετική δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας, επιβεβαιώνεται την επόμενη όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης εκ μέρους της Τουρκίας στην Καλόλιμνο αυτή τη φορά, η Αθήνα διαμηνύει στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο τα Ίμια.

Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον κ. Κρίστοφερ Γουώρεν, αναφέρει: “Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησία της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, είπαν ότι μόνο η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Έτσι κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησιδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ουτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)”.

Το τηλεγράφημα επισημαίνει ότι “η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας πως η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνο τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες” και ζητά την σχετική επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου το αμερικανιικό ΥΠΕΞ απαντά ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ίμια. "Οι στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο, Τούρκοι παραπονέθηκανπαραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικων σκαφών και τη μη επιστροφή τους" αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμά αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Άμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση", προσθέτει.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή κοντά στις βραχονησίδες. Ο πλοίαρχος αρνείται ελληνική συνδρομή από το λιμεναρχείο Καλύμνου λέγοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή.

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στις 28 Δεκεμβρίου ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό πλοίο και το οδηγούν στο Κιουλούκ της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πέφτει στα ελληνικά ύδατα ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο πιλότος διασώζεται με ελληνική βοήθεια.

Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό ΥΠΕΞ επιδίδει διακοίνωση στο ελληνικό ότι τα νησιά Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και ανήκουν στην Τουρκία

Στις 25 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Καλύμνου θορυβημένος από τις τουρκικές αξιώσεις υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα νησιά, μαζί με τον ιερέα και κατοίκους. Η εικόνα μεταδίδεται μέσω των τουρκικών ΜΜΕ στην Τουρκία και προκαλεί σάλο. Δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια και υποστέλουν την ελληνική σημαία υψώνοντας την τουρκική. Η επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται στην τουρκική τηλεόραση.

Το γεγονός παίρνει διαστάσεις και τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία κινούνται προς την περιοχή.

Στις 28 Ιανουαρίου περιπολικό του ΠΝ κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται νύχτα στα Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στις 29 Ιανουαρίου ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στέλνει μήνυμα από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα θα απαντήσει σε όποια πρόκληση. Η τότε ομόλογός του Τανσού Τσιλέρ δηλώνει ότι την επόμενη ημέρα η ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

Στις 31 Ιανουαρίου (01.40) τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Τέσσερις ώρες μετά ελικόπτερο του ΠΝ φεύγει από τη φρεγάτα “Ναυαρίνο” για να διαπιστώσει την παρουσία Τούρκων στη βραχονησίδα. Το ελικόπτερο πέφτει κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί και παίρνει στο θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος. Είναι ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης οι ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά μεσολαβούν. Ο τότε πρόεδρος Κλίντον αναθέτει τη δύσκολη υπόθεση στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που επικοινωνεί με τις δύο κυβερνήσεις και τις καλεί να αποσύρουν τις δυνάμεις από τις βραχονησίδες. Οι δυνάμεις και των δύο χωρών αποχωρούν το πρωί της 31ης Ιανουαρίου υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

Λίγες ημέρες αργότερα από το βήμα της Βουλής ο Κ. Σημίτης ευχαριστεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις από μερίδα των βουλευτών.

Πηγή Άρθρου: NewsIt.gr
dilaz®

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μας αφορούν άμεσα

Φώτο #1: Τα νησιά Καστελλόριζο, Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ...

Άρθρο του Θεόδωρου Καρυώτη στις 25/01/2011.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αίγυπτο με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή, όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, αφού η εξέγερση βάφεται με αίμα. Ούτε μόνο επειδή στην Αίγυπτο ζει μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές κοινότητες του πλανήτη.

Το ενδεχόμενο πτώσης του καθεστώτος Μουμπάρακ, βάζει φρένο στις συνομιλίες που είχε ξεκινήσει η Αίγυπτος με την Τουρκία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, "σβήνοντας" από το χάρτη το Καστελλόριζο! Γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να παρουσιάζουν "κοινά θαλάσσια σύνορα". Το πως και το γιατί μπορείτε να το κατανοήσετε στο κείμενο του κ. Θεόδωρου Καρυώτη, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο antibaro.

Ο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.

Τα τελευταία δυο χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να δημοσιεύσουν, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Φώτο #1: Ο χάρτης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των κρατών που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν στην Μεσόγειο! Προσέξτε ότι αγνοούν εσκεμμένα τα νησιά μας: Καστελόριζο, Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πλησιάσει τους Αιγυπτίους που φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη και έτσι παριστάνουν ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος. Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό για τα πονηρά της σχέδια στην Μεσόγειο. Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Φώτο #2: Χάρτης με ένδειξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος και των άλλων κρατών με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα της Τουρκίας πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Δίκαιου της Θάλασσας. Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο κράτη που δεν υπέγραψαν την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν. Το πρόβλημά τους είναι παρόμοιο γιατί και τα δύο κράτη έχουν μπροστά στις ακτές τους νησιά που δεν τους ανήκουν. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα της Βενεζουέλας γιατί η ύπαρξη νησιών απέναντι από τις ακτές της, της δίνει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Τουρκίας γατί έχει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος μια και απέναντι από τις ακτές της υπάρχουν ελληνικά νησιά που διαθέτουν δικοί τους ΑΟΖ όπως ορίζει το άρθρο 121 της Συνθήκης του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα τραγικό λάθος όταν αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο. Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά.

Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοήτω.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά! Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ζητώντας δυο απλά πράγματα από του Αιγύπτιους. Πρώτον, να μη κάνουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία και δεύτερον, να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που και αυτοί έχουν υπογράψει.

Πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας αλλά και μεγάλης απερισκεψίας. Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος και ταυτόχρονα να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για αυτή την οριοθέτηση δυο κρατών-μελών της. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή, γιατί μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία μειώνει το μέγεθος της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο. Εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πραγματοποιήσει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να προκαταλάβει την παράνομη Τουρκική ΑΟΖ στην Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα.

(Θεόδωρος Κ. Καρυώτης: Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.)

Πηγή Άρθρου: OnAlert.gr
dilaz®

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η "Actosh" απειλεί με επίθεση και στην Ελλάδα

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ACTOSH" ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ
ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Τρόμο έχει προκαλέσει η προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης ACTOSH, η οποία απειλεί ότι θα χτυπήσει βαλκανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Η οργάνωση, η οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει "έναν ολόκληρο στρατό" και μεγάλο οπλοστάσιο, έστειλε προκήρυξη στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι θα προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον περιοχών όπως το Μαυροβούνιο, αλλά και τη Καστοριά, τη Κόνιτσα και τη Φλώρινα ώστε να τις "επιστρέψει στην Αλβανία".

Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης, η απρόσμενη εμφάνιση της οποίας ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες.

Και αυτό γιατί πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να συνδέσουν τον νέο αυτό «στρατό» (;) με τον U.C.K.. Ο τρόπος δράσης και τα λόγια στην ανακοίνωση του θύμισαν «την οργάνωση φαξ», όπως την είχαν ονομάσει αρχικά.

Η προκήρυξη της ACTOSH έχει μπει στο μικροσκόπιο αρχικά της Europol η οποία προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία για τη νέα οργάνωση, και φυσικά τα μέλη της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές αρχές είναι το όνομα του επικεφαλής της οργάνωσης.

Πρόκειται για τον Κοσοβάρο Kushtrim Mtirovica, εν δυνάμει τρομοκράτη, που χαρακτηρίζεται «πολύ σκληρός» και διαφεύγει τη σύλληψη. Προτεραιότητα λοιπόν της Europol είναι ο εντοπισμός του αρχηγείου του «Απελευθερωτικού Στρατού των κατεχομένων εδαφών της Αλβανίας», όπως ονομάζεται αλλιώς η οργάνωση, ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί η δύναμη που έχει ο «στρατός».

Προβληματισμός επικρατεί και στη χώρα μας, αφού στο κείμενο της προκήρυξης αναφέρει ξεκάθαρα ότι εδάφη τα οποία ο συντάκτης θεωρεί ότι ανήκουν στην Αλβανία θα τα πάρουν πίσω με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα η Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται στο επίκεντρο του στόχου των τρομοκρατών.

Το κείμενο
Η προκήρυξη που έστειλαν στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας ΝΟΑ, με τίτλο «Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κυρίαρχο», εκτοξεύει πολλές απειλές εναντίον των χωρών για τις οποίες μιλάει, ενώ δίνει και πολλές υποσχέσεις προς τους συμπατριώτες τους, ότι εδάφη τα οποία τους ανήκουν θα γίνουν ξανά δικά τους.

Η προκήρυξη-απειλή δεν είναι ακόμη γνωστό αν στάλθηκε με mail ή με φαξ, πράγμα το οποίο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις έρευνες τους.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές είναι υπογεγραμμένη από τον Kushtrim Mtirovica, τον οποίο «βλέπουν» σαν επικεφαλής της οργάνωσης. Το ΝΟΑ αρχικά δίσταζε να δημοσιεύσει το εν λόγω κείμενο καθώς υποψιαζόταν ότι επρόκειτο για φάρσα όμως τελικά αποδείχθηκε ότι όλα ήταν αληθινά.

Η οργάνωση είναι υπαρκτή και ο εφιάλτης πέρα για πέρα αληθινός. «Ένας νέος στρατός θα απελευθερώσει όλα τα αλβανικά εδάφη που είναι υπό σέρβικη, σλαβομακεδονική, ελληνική και μαυροβούνια κατοχή», είναι η αρχή από το κείμενο που έστειλε στο Πρακτορείο ο «Στρατός για την Απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Αλβανίας» ή αλλιώς στα αλβανικά ACTOSH όπως έχουν ονομάσει την οργάνωση οι ιδρυτές και τα μέλη της.

Οι δύο πρώτες γραμμές είναι γεμάτες αυτοπεποίθηση και υποσχέσεις προς τους Αλβανούς πολίτες. Όλη η ανακοίνωση τους αποπνέει σιγουριά, δύναμη και υποδηλώνει την ύπαρξη ενός πολύ καλά οργανωμένου και ισχυρού στρατού, και ίσως είναι αυτό που έχει κάνει τους αποδέκτες του μηνύματος να τρομάζουν και να λαμβάνουν τα λόγια τους με σοβαρότητα.

Η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση σε συνέχεια των δηλώσεων της αναλύει ποια είναι τα εδάφη τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στην Αλβανία και θα τα αποκτήσουν εκ νέου χωρίς φόβο.

Υποστηρίζει ότι το Βόρειο και Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο της ανήκουν δικαιωματικά, ενώ η Κοιλάδα του Βαρδάρη, η οποία είναι έδαφος του Μαυροβουνίου, ισχυρίζεται ότι πρέπει να είναι στην κατοχή των Αλβανών.

Eπίσης έχουν βάλει στο μάτι και κάποια ελληνικά εδάφη και θέλουν να τα «επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν», δηλαδή στην ιδιοκτησία τους.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η Τσαμουριά, η Καστοριά, η Κόνιτσα και η Φλώρινα δεν είναι ελληνικές και έτσι πρέπει να περάσουν στα χέρια τους.

Ο επικεφαλής του αρχηγείου της ACTOSH συνεχίζει λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή σχηματισμού μιας νέας σερβικής δημοκρατίας μέσω των διαδικασιών αποκέντρωσης.

«Το Κόσοβο δεν είναι ούτε ανεξάρτητο ούτε αυτόνομο» προσθέτει, ενώ παρακάτω ρίχνει την ευθύνη στην Eulex για τη διαίρεση του βόρειου τμήματος του Κοσόβου.

Σύμφωνα με την ACTOSH, η ηγεσία της Πρίστινας δεν ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και ενθαρρύνει τη διαίρεση του - και όλα αυτά με την έγκριση της Eulex.

Auτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που τους οδήγησε στην ίδρυση αυτής της οργάνωσης και θέλουν να ανοίξει ο δρόμος ώστε το Βόρειο Κόσοβο να είναι πλέον υπό τη προστασία τους.

Πριν καταλήξει αναφέρει ποιες ομάδες θα «χτυπήσει» και ποιες δεν θέλει να μπουν εμπόδιο στο δρόμο που θα χαράξουν.

Συγκεκριμένα, λέει ότι θα εμποδίσουν τη δραστηριοποίηση σερβικών παραστρατιωτικών ομάδων, της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας, «θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σλαβο-Έλληνες και τη παλιά Ευρώπη ότι οι συναλλαγές στην πλάτη των Αλβανών έχουν πια τελειώσει», ήταν οι τελευταίες λέξεις της γεμάτης απειλές προκήρυξης.

Πηγή Άρθρου: Geopolitics & Daily News
dilaz®