ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ (μέρος ΙΙ)

Φώτο: Το άγαλμα του Αχιλλέα στο "Αχίλλειον" της Κέρκυρας

Η ζωή του Αχιλλέα και ο θάνατός του

Όταν οι Έλληνες αποφάσισαν να επιτεθούν στην Τροία, η Θέτιδα, που ήξερε ότι ο υιός της θα πέθαινε νέος κάτω από τα τείχη της, τον έστειλε ντυμένο με γυναικεία ρούχα στη Σκύρο, στο παλάτι του βασιλιά Λυκομήδη.
Εκεί ο Αχιλλέας γνώρισε και αγάπησε την κόρη του Λυκομήδη, Δηιδάμεια. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Νεοπτόλεμος. Ο Αχιλλέας όμως δεν έμεινε κοντά στην οικογένειά του, γιατί στο μεταξύ οι Αχαιοί τον αναζητούσαν για να ξεκινήσουν για την Τροία. Όταν έμαθαν ότι ήταν στη Σκύρο, έστειλαν τον Οδυσσέα για να τον πάρει μαζί του. Ο Αχιλλέας, ακούγοντας αυτά που του είπε ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ενθουσιάστηκε και τον ακολούθησε στον Τρωικό Πόλεμο.

Ο Πάτροκλος ήταν υιός του αργοναύτη Μενοίτιου. Παιδί ακόμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, μετά από τον ακούσιο φόνο ενός συμπαίκτη του, και να καταφύγει στη Φθία.

Εκεί τον πήρε ο Πηλέας και τον ανέθρεψε μαζί με τον Αχιλλέα. Τα δυο παιδιά ενώθηκαν με στενή φιλία. Ο Πάτροκλος ακολούθησε τον Αχιλλέα στον Τρωικό Πόλεμο, όπου σκοτώθηκε από τον Έκτορα. Οι Τρώες, για να εκδικηθούν τον Αχιλλέα, ήθελαν να πάρουν το πτώμα του νεκρού Πάτροκλου. Ο Αχιλλέας το έμαθε και αναγκάστηκε να δώσει σκληρή μάχη για να το πάρει και να το θάψει. Στη συνέχεια εκδικήθηκε για τον θάνατό του, σκοτώνοντας τον Έκτορα, σε μια άγρια μονομαχία.

Η Νηρηίδα Θέτις, η μητέρα του Αχιλλέα, τον είχε προειδοποιήσει να μην σκοτώσει τον Έκτορα, γιατί αυτό θα σήμαινε το δικό του θάνατο. Όμως ο Αχιλλέας, που είχε λυπηθεί πολύ για τον θάνατο του Πάτροκλου, δεν την άκουσε. Τη στιγμή που ήταν έτοιμος να παραβιάσει τις πύλες της Τροίας, παρουσιάστηκε ο Απόλλωνας. Αυτός πρόσταξε τον Πάρη, να τον χτυπήσει στο θνητό σημείο του, στη φτέρνα.
Μόλις έπεσε νεκρός, ο Λύκιος Γλαύκος πήρε το πτώμα του, το έδεσε με λουριά και το έσυρε μέσα στην Τροία. Εμφανίζεται τότε ο Δίας, που βοηθά τους Αχαιούς να πάρουν τον νεκρό Αχιλλέα. Η Θέτιδα με τις πενήντα αθάνατες αδελφές της, ανέβηκε στη γη για να θρηνήσει τον μονάκριβο υιό της και να τον ντύσει με αθάνατα ρούχα.
Επί δεκαεπτά μέρες οι Νηρηίδες έκλεγαν τον νεκρό. Την δέκατη όγδοη τον έβαλαν στην πυρά και τον έκαψαν. Μάζεψαν μετά τα οστά του, τα έπλυναν με κρασί, τα άλειψαν με μύρο και τα έδωσαν στη Θέτιδα, που τα έβαλε σε χρυσό αμφορέα.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, η Θέτιδα, με την άδεια του Δία, είχε πάρει από τις φλόγες το άψυχο κορμί του Αχιλλέα και το είχε πάει στο μυθικό νησί Λευκή, όπου και το έθαψε μόνη της.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: