ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Φώτο 01: Ο Διονύσιος Σολωμός

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
(1798 - 1857)

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 08 Απριλίου του 1798 στο νησί της Ζακύνθου. Ήταν τέκνο εκτός γάμου του κόντε Σολωμού Νικολάου και της υπηρέτριάς του Νίκλης Αγγελικής. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και έτσι ο Διονύσιος Σολωμός ακολούθησε το 1808 τον Ιταλό δάσκαλό του κο Ρώσση στην Ιταλία και έτσι σπουδάζει σ’ εκείνη την χώρα.

Το 1815 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Πάβιας, πανεπιστήμιο από το οποίο πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα όμως με τις σπουδές στην νομική σχολή ο Σολωμός άρχισε να γράφει στίχους στην Ιταλική φυσικά γλώσσα, και έρχεται εκείνα τα χρόνια σε επαφή με διακεκριμένους φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνίας της εποχής.

Εν έτη 1818 επιστρέφει ξανά στην Ζάκυνθο. Παραμένει στο ίδιο νησί τα επόμενα 10 χρόνια, και αρχίζει να γράφει τους πρώτου του στίχους στην Ελληνική γλώσσα. Εκείνο το διάστημα κάνει παρέα με σπουδαίους Έλληνες φιλολόγους, γιατρούς, ποιητές και άλλους όπως είναι οι: Ο Κόμης Παύλος Μερκάτης, ο συγγραφέας και ποιητής Τερτσέτης Γιώργος, ο ποιητής Μάτεσης Αντώνιος και πολλοί άλλοι.

Όμως μιά προσωπικότητα αφύπνισε το δημιουργικό ποιητικό πνεύμα που έτρεφε ο Διονύσιος Σολωμός μέσα του. Και αυτός ήταν ο πολιτικός και ταυτόχρονα λόγιος Σπυρίδων Τρικούπης που το 1822 τον παρακίνησε και τον έπεισε να στραφεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην οριστική μεταστροφή του στην ελληνική ποίηση.

Το Μάιο του 1823 και σε διάστημα μόλις ενός μηνός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία». Ποίημα που αργότερα, εν έτη 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων οι πρώτοι τέσσερις στίχοι του, αποτελούν ως και σήμερα τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Μελοποιήθηκε το 1828 από το Νικόλαο Μάντζαρο.

Το έτος 1828 ο Σολωμός κατοικεί πλέον μόνιμα στο νησί της Κέρκυρας και απασχολείται και έχει ενδιαφέρον μόνο με την συγγραφή ελληνικής ποίησης. Εκείνο το διάστημα μάλιστα απομονώνετε τελείως από όλους τους φίλους του και ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον συντροφεύουν και αυτοί είναι οι Μάντζαρος Νικόλαος, ο Ιωάννης Μενάγιας, ο Ιούλιος Τυπάλδος, ο Γεώργιος και ο Γεράσιμος Μαρκοράς και μερικοί άλλοι.

Στις 03 Φεβρουαρίου του 1849 τιμάται με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Σωτήρος, λόγω του ότι διέγειρε τα αισθήματα του λαού στην Επανάσταση ενάντια του Τουρκικού ζυγού για την εθνική ανεξαρτησία.

Ο Διονύσιος Σολωμός πέθανε τον Φεβρουάριο του 1857, στην Κέρκυρα, από ανεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις και ο χαμός του προκάλεσε μεγάλο πένθος και ιδιαίτερη συγκίνηση σ’ όλα τα Επτάνησα.

Σπουδαία ποιητικά έργα του Σολωμού κρίνονται επίσης και τα:

«Εις τον θάνατο του Λόρδ Μπάυρον» που είναι λυρικό,
«Η καταστροφή των Ψαρών» που γράφτηκε το 1825,
«Η Φαρμακωμένη»
και «Ο Λάμπρος» που γράφτηκαν το 1826.

Όπως επίσης και τα ποιήματα:

«Εις Μοναχήν» που γράφτηκε το 1829,
«Ο Κρητικός»,
«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», και το ποίημα
«Ο Πορφύρας»

που γράφτηκαν τα έτοι 1833 και 1849 αντίστοιχα.

Επίσης υπάρχουν και άλλα πολλά συγγράμματα του ιδίου στην Ιταλική γλώσσα.

Copyright by: Dilaz®

Δεν υπάρχουν σχόλια: