ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΤΡΟΥΤΣΟΣ

Φώτο 01: O Οδυσσέας Αντρούτσος


ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΤΡΟΥΤΣΟΣ

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν γιος ενός διάσημου κλέφτη του Ανδρέα Ανδρούτσου, και γεννήθηκε το 1788 στις Λιβανάτες. Όταν ήταν όμως τεσσάρων χρονών έμεινα ορφανός, αφού ο πατέρας του σκοτώθηκε και η μητέρα του αναγκάστηκε να παντρευτεί για δεύτερη φορά. Από τον δεύτερο γάμο της απέκτησε άλλους τέσσερις γιούς και μια κόρη.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν ένας από τους πιο ένδοξους και γενναίους αρχηγούς της Επανάστασης του 1821. Είχε μια πολύ χαρισματική κα ισχυρή φυσιογνωμία. Ήταν γενναίος με αστείρευτο στρατιωτικό πνεύμα και με μια πρωτοφανή και μοναδική διοικητική ικανότητα. Ήταν πολυμήχανος σαν τον ομηρικό συνονόματό του και μια ευφυΐα που τον θαύμαζαν πάρα πολλοί γι’ αυτά τα χαρίσματά του. Παράλληλα όμως με τα πλεονεκτήματα αυτά του χαρακτήρα που είχε, είχε και κάποια μειονεκτήματα. Τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα που έτρεφε ήταν η αυταρχικότητα και η φιλαργυρία.

Αξιοσημείωτο της πονηριάς του Ανδρούτσου ήταν σε κάποια μάχη που δόθηκε στο Δαδί, τον Νοέμβριο του 1822. Η Ιστορία αυτή έχει ως εξής: Σ’ αυτή την μάχη οι Έλληνες αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν για να μην υποστούν την ήττα από τους Αρβανίτες. Αρχηγός των Ελλήνων σ’ εκείνη την μάχη ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος που κινδύνεψε κι αυτός μαζί μ’ άλλους Έλληνες στρατιώτες και αγωνιστές να πιαστούν αιχμάλωτοι. Κυκλωμένος καθώς ήταν από τους Αρβανίτες, δεν έχασε την ψυχραιμία του, και έκανε τον αδιάφορο.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Ποιος είσαι ώρε; τον ρώτησαν οι Αρβανίτες.

Εκείνος απάντησε στην γλώσσα τους, (αφού την ήξερε) και τους είπε.

- Σιόκ! (Δηλαδή: Δικός σας!)

Εκείνοι τον πίστεψαν, και δεν τον «πείραξαν». Όμως ο Οδυσσέας έπρεπε να βρει και έναν τρόπο για να τους ξεφύγει και να πάει να συναντήσει τους Έλληνες και πάλι. Έτσι λοιπόν σκαρφίστηκε το εξής σχέδιο και λέει στα χαϊβάνια τους Αρβανίτες.

- Προχωρήστε προς τον λόγγο, εκεί είναι κρυμμένα τα γυναικόπαιδα.

Έτσι μπήκε μπροστά για να τους δείξει τον δρόμο! Οι Αρβανίτες τον ακολούθησαν, εκείνος όμως τους τράβηξε στις ανηφοριές του Παρνασσού. Γρήγορος και ταχύς όπως ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, που αποκαλούνταν και «Αρχηγός της Ρούμελης» πήγαινε πολύ πιο μπροστά από τους άλλους που τον ακολουθούσαν και σιγά – σιγά ξεμακραίνονταν. Τα χαϊβάνια οι Αρβανίτες έτσι που τον έβλεπαν να τρέχει άφοβα, του φώναζαν:

- Στάσου ωρέ, μην τρέχεις μόνος σου μπροστά, θα σε σκοτώσουν οι Ρωμιοί…,

Ο Οδυσσέας όμως δεν στάθηκε καθόλου. Σε λίγο οι Αρβανίτες τον χάσανε από τα μάτια τους. Και έτσι ο Ανδρούτσος χάθηκε μέσα στον πυκνό λόγγο του Παρνασσού και γλύτωσε την αιχμαλωσία από τους Αρβανίτες.

Copyright by: Dilaz®

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΟΥΤΣΟ ΡΕ ΤΟΥΒΛΟ Ή ΠΙΝΕΙΣ ΧΑΣΙΣΙΑ ??? Ο ΑΝΤΡΟΥΤΣΟΣ ΡΕ ΚΕΦΑΛΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ. ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ. ΛΟΙΠΟΝ, ΑΝ ΔΕ ΠΗΡΕΣ ΤΗ ΔΟΣΗ ΣΟΥ, ΑΚΟΥ ΕΝΑΝ ...ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ:
---ΑΛΛΟ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ,
---ΑΛΛΟ Ο ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΣ και
---ΑΛΛΟ Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Τ' ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ 80% ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΚΟΝΤΑΥΑΝ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΟΒΑΥΑΡΟΣ ...ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΡΧΗΓΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΦΕΡΕ. , ΛΟΙΠΟΝ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ = ΑΡΒΑΝΙΤΙΣΣΑ
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ = ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΟΙ = ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ = ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΓΟΒΙΟΣ = ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ... ...
ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΤΗ ΦΑΡΑ ΔΕ ΣΤΗ ΛΕΩ, ΜΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΗ ΜΑΓΑΡΙΣΕΙΣ ΒΛΗΜΑ
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.
...............................ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν Φίλτατοι συνΈλληνες και μή.Μερικά πράγματα περί Οδυσσέα Βερούση(Ανδρούτσου).Ο Οδυσσέας Βερούσης γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788.Ο πατέρας του καταγόταν από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας και η μητέρα του, Ακριβή Τσαρλαμπά, από την Πρέβεζα.Αρχικά να ξεκαθαρλισουμε ότι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ Αρβανίτης ο Ο.Ανδρούτσος.Ο σημαντικότερος και ο ευρύτερα αποδεκτός ιστορικός της Ελληνικής Επαναστάσεως George Finlay,-ο οποίος έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στη συνέχεια έζησε στην Ελλάδα ώς τον θάνατό του,φιλοξενούμενος παράλληλα και στο άντρο του Οδυσσέα-αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής,γνωρίζοντας επί προσωπικής βάσης τον ίδιο τον Οδυσσέα : "Έτσι ένας από τους έξυπνους Έλληνες αρχηγούς έπεσε θύμα της πολιτικής ενός αγροίκου Αρβανίτη στρατιώτη που ο ίδιος το είχε ανεβάσει στην ιεραρχία... ".Σημαντικότερα στοιχεία βέβαια περί καταγωγής του Ο.Ανδρούτσου δεν είναι άλλα από τα δικά του γράμματα και αναφορές του ιδίου όπως

"Στα άρματα, αδέρφια , ή να ξεσκλαβωθούμε ή να πεθάνουμε. Και βέβαια καλύτερο θάνατο δεν μπορεί να προτιμήσει κάθε χριστιανός και Ελληνας..." σε επιστολή του στους κατοίκους του Γαλαξιδίου.



Εξίσου σημαντική και η απολογία του ίδιου προς Κοραή αναφέροντας τα εξής

"Οι κόποι σου δεν εματαιώθησαν αφ’ης στιγμής συ ήρχισας να περιγράφης εις την γλώσσαν μας τα καλά, όσα η παιδεία προξενεί εις τον κόσμον, άρχισαν και οι ομογενείς να υψόνωσι τον νούν των εις μαθήματα υψηλότερα και να γνωρίζωσι την πολιτικήν των κατάστασιν. Ενί λόγω τα φιλελεύθερα των Ελλήνων φρονήματα άρχισαν μεν προχρόνων να εξυπνώσιν, αλλά τα πανταχού διαδοθέντα προλεγόμενα και αι σημειώσεις των εκδόσεών σου ενέσπειραν εις των Ελλήνων τας ψυχάς σπέρματα μεγαλοφροσύνης και προγονικής αρετής.".



Καταλυτικό ρόλο σε όλες αυτές τις ΜΟΝΕΣ βάσιμες πληροφορίες περί καταγωγής του,έρχονται να διαδραματίσουν,πληθώρα ιστορικών αναφορών,που κάνουν λόγο ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ γνώση της Αρβανίτικης(Αλβανικης) γλώσσας.Το άξιο περιέργειας είναι πως θα μπορούσαν να αναφέρονται όλοι οι ιστορικοί σε ένα γεγονός αυτονόητο(σε περίπτωση που η αρβανίτικη αποτελούσε τη μητρική του γλώσσα).Το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΟΥΣΑΝ.ΟΠΩΣ ουδέποτε αναφέρθησαν στην άριστη γνώση της αλβανικής γλώσσσης,απο Μιαούληδες,Μποτσαραίους,Κουντουριώτηδες,όπως αντίστοιχα ουδέποτε ανέφεραν την γνώση της Ελληνικής απο τον Μακρυγιάννη,αφού αποτελούσαν αντίστιχα τη μητρική τους γλώσσα.
Ο Ο.Ανρδούτσος μεταξύ άλλων αναφερόταν με ιδιαίτερο θαυμασμό για τους αρχαίους Έλληνες προγόνους και όχι αρβανιτάδες.



Απο την άλλη ο Κατσαντώνης ήταν καθαρά Σαρακατσάνος.Για ποιο λόγο αυτό η ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗ τάση,καπήλευσης της προέλευσης ιστορικών προσώπων,απο αρβανίτες;

Ανώνυμος είπε...

O Οδυσσέας ήταν αρβανίτης καταγόμενος από τις Λιβανάτες, ένα μεγάλο αρβανιτοχώρι της Λοκρίδας, όπου μέχρι σήμερα μιλιούνται τα αρβανίτικα. Ο πατέρας του Ανδρέας Βερούσης (κρασί/βερ στα αρβανίτικα και η συχνή αρβανίτικη κατάληξη -ουση (-ούσης στα ελληνικά) επονομάστηκε Ανδρούτσος από το βαφτιστικό του και το -ούτσος που στα αρβανίτικα σημείνει μεγάλος, σπουδαίος. Αυτός ο Ανδρέας επικεφαλής 500 σκληρών αρβανιτών ήταν ο συνεταίρος του Κατσώνη στις μεγάλη ναυτική εποποιία του Λάμπρου στα νερά του Αιγαίου και στη Μάνη.
Ο Οδυσσέας ήταν ο αγαπημένος του Αλή και από την άποψη αυτή όταν ο λεών της Ηπείρου σκοτώθηκε ο Δυσσέας έμεινε εκτός σχεδιασμών και οδηγήθηκε σταδιακά στην αποδυνάμωση και στον θάνατο.

Αντιθέτως ο Γκούρας μάλλον δεν ήταν αρβανίτης...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον υπογράφοντα: "απο έναν Αρβανίτη",για τον απλό λόγο ότι είναι γνώστης της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω.. Με την εξαίρεση ότι ο Κατσαντώνης ήταν Σαρακατσάνος..