ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑ

Φώτο 01: Γιγαντομαχία
(Ναό του Διός 180 π.Χ. - Πέργαμος)

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑΣ

Όταν ο Δίας και οι θεοί νίκησαν τους Τιτάνες και τους έριξαν στα Τάρταρα, η Γη θύμωσε γιατί πίστεψε ότι ο τρόπος με τον οποίο τους φέρθηκαν ήταν υπερβολικά αυστηρός. Έτσι παρακίνησε τους Γίγαντες να επιτεθούν στον Όλυμπο.
Αυτοί άρχισαν να ξεριζώνουν τα βουνά και να τα πετάνε στη θάλασσα, ν’ αλλάζουν πορεία στα ποτάμια και να μετακινούν ότι εύρισκαν πάνω στη γη. Οι θεοί του Ολύμπου ρίχτηκαν στη μάχη. Όμως ο χρησμός έλεγε ότι θα νικήσουν μόνο αν ένας θνητός πολεμήσει στο πλευρό τους.
Ο Δίας κάλεσε τότε τον Ηρακλή, με τη βοήθεια του οποίου έκαμψαν την αντίσταση των Γιγάντων τους σκότωσαν και τους έθαψαν στη Γη. Τον αρχηγό τους Αλκυονέα τον έθαψαν κάτω από τον Βεζούβιο, τον Εγκέλαδο κάτω από τη Σικελία και τον Πολυβώτη κάτω από τη Νίσυρο, αφού τον κυνήγησε πρώτα ο Ποσειδώνας μέσα στο Αιγαίο.

~ * ~ * ~ * ~
Φώτο 02: Γιγαντομαχία
(Λεπτομέρεια από τη ζωοφόρο του θησυρού των Σιφναίων, 520 π.Χ.)
Μουσείο των Δελφών

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑΣ

Όταν οι θεοί του Ολύμπου νίκησαν και τους Γίγαντες, μετά από τους Τιτάνες, η Γη θύμωσε και για να τους τιμωρήσει περισσότερο γέννησε τον Τυφώνα.
Ήταν ένας γίγαντας με τεράστιο ανάστημα, μεγάλη αντοχή. Από τη μέση και πάνω ήταν άντρας και από τη μέση και κάτω δράκοντας. Όταν τον είδαν οι θεοί φοβήθηκαν και έτρεξαν να κρυφτούν στην Αίγυπτο.
Μόνο ο Δίας τον πολέμησε και με τη βοήθεια του Ερμή τον τραυμάτισε στην Θράκη. Ο Τυφώνας έφυγε τότε και κρύφτηκε στη Σικελία. Ο Δίας τότε του έριξε πάνω του ολόκληρη την Αίτνα. Από τότε βγαίνουν φωτιές από το βουνό, εξ’ αιτίας των πολλών κεραυνών που έριξε ο βασιλιάς των ολύμπιων θεών για να σκοτώσει το τέρας. Έβαλε δε ως φύλακα τον Ήφαιστο, που έστησε το αμόνι του ακριβώς πάνω στον Τυφώνα και δουλεύει συνεχώς το λιωμένο σίδερο.
Η Γη τότε αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είναι μάταιο να επιμένει να νικήσει το Δία και συμμάχησε με τον αναμφισβήτητο κυρίαρχο του Ολύμπου.
©+® Dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: