ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις πιστεύουν ότι βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα τα οποία, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, ταιριάζουν με το ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάση Παπαδόπουλο, το κτιριακό εύρημα που ήρθε στο φως ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές στα έργα του Ομήρου.
Είναι ένα μέγαρο της Μυκηναϊκής εποχής, δύο επιπέδων, τριών χώρων, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο. Ήρθε στο φως την περασμένη Παρασκευή (20/Αυγούστου/2010) στο βόρειο τμήμα του νησιού, έπειτα από χρόνιες ανασκαφές της ομάδας αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Από το 1994 πραγματοποιούμε έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά από δεκαέξι χρόνια βρήκαμε στο σημείο Ομήρου Σχολή, κοντά στο χωριό Άγιος Αθανάσιος, ένα κτιριακό συγκρότημα δύο επιπέδων. Το κάτω επίπεδο είναι ένα ορθογώνιο, τριμερές κτίριο που μοιάζει πολύ με τα μέγαρα βασιλιάδων που έχουν βρεθεί στη Πύλο, στις Μυκήνες και στη Τίρυνθα, ενώ κάποια άλλα ευρήματα στο εσωτερικό ενισχύουν τη πεποίθησή μας πως πρόκειται για το παλάτι του Οδυσσέα», δήλωσε στην «Espresso» o κύριος Παπαδόπουλος και τόνισε πως «βέβαια, κρατάμε πάντα κάθε επιφύλαξη. Πρέπει να προχωρήσουν οι ανασκαφές για να πούμε με κάθε βεβαιότητα πως έχουμε ανακαλύψει το παλάτι, ωστόσο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα θέλαμε η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας και να μας βοηθήσει».
...:ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ:...
Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, στο εσωτερικό του κτιρίου βρέθηκαν πινακίδες σε γραμμική γραφή, αρκετά υπολείμματα μυκηναϊκής τέχνης, καθώς επίσης και μία κρήνη η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί άλλο ένα θετικό στοιχείο που ενισχύει την πεποίθηση ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακάλυψε ό,τι προσπαθούσε τόσα χρόνια η Αρχαιολογική Σχολή της Αγγλίας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στο σημείο πραγματοποίησε εργασίες και ο Ερρίκος Σλήμαν.

«Τα ευρήματα ήρθαν να δικαιώσουν αρκετά χρόνια σκληρής εργασίας και επίπονων προσπαθειών. Ο τόπος πάντα περίμενε να έρθουν στο φως σημαντικά ευρήματα που να δηλώνουν πως εδώ βασίλευσε ο Οδυσσέας, ωστόσο μέχρι σήμερα είχαμε ελάχιστα. Ο κύριος Παπαδόπουλος και η ομάδα του φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που χρόνια προσπαθούσε να βρει στο νησί η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε στην «Espresso» ο νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Διονύσης Γεωργάτος, προσθέτοντας πως: «η νομαρχία από τη μεριά της έχει χρηματοδοτήσει με 100.000 € την έρευνα για την ανασκαφή των επόμενων έξι μηνών. Το σημείο όπου βρέθηκε το μέγαρο θα αποτελέσει στο μέλλον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο τόσο από τουριστικής όσο και από εκπαιδευτικής άποψης. Σίγουρα, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι σημαντική για τον τόπο, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Περήφανος και ενθουσιασμένος από τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων δηλώνει στην «Espresso» και ο δήμαρχος της Ιθάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος: «Πρόκειται για μια επιτυχία που θα βοηθήσει τόσο τον τόπο όσο και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Πολλά χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι είχαν στοιχεία πως στην Ιθάκη θα μπορούσαν να βρουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και την περασμένη Παρασκευή δικαιώθηκαν. Ο επικεφαλής της ομάδας, κύριος Παπαδόπουλος και η συνεργάτιδά του κυρία Κοντορλή μάς ανακοίνωσαν με μεγάλη χαρά την ανακάλυψή τους. Είμαι πολύ περήφανος και ο δήμος από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει το έργο τους».

Δείτε και το βίντεο της αναγγελίας της ανακάλυψης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:



Πηγή Άρθρου: Madata.gr
Πηγή βίντεο: Youtube
Youtube User Video: antitroktikos
dilaz®

Δεν υπάρχουν σχόλια: