ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Φώτο: Η φωτογραφία με τους 5 Ελληνοκύπριους,
τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που θεωρούνταν αγνοούμενοι για 35 χρόνια.

Συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 1974 από τουρκικά στρατεύματα, την περίοδο που μόλις ξεκινούσε ο Αττίλας ΙΙ και η φωτογραφία αυτών των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου έκανε τον γύρο του κόσμου.

Έκτοτε ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι που έπειτα από 35 χρόνια, πριν από λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες της κυπριακής πλευράς: δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Σε πηγάδι στην περιοχή του χωριού Τζιάος στα κατεχόμενα, όπου και είχαν συλληφθεί, βρέθηκαν τα οστά των πέντε αιχμαλώτων κατά τη διαδικασία εκταφών που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DΝΑ, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και τα λείψανα άλλων 14 ατόμων, που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί απόδειξη ενός ακόμη εγκλήματος των Τούρκων στην Κύπρο» δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο γιατρός Γιώργος Συμεωνίδης, ο οποίος ήταν διοικητής της διμοιρίας στην οποία μετείχαν οι πέντε Κύπριοι. Συγκλονισμένος από το γεγονός, πιστεύει ότι εκτός από τους πέντε στρατιώτες που ταυτοποιήθηκαν τα οστά τους, στον ίδιο τάφο πρέπει να είναι και άλλοι οκτώ στρατιώτες που μετείχαν σε άλλη ομάδα της ίδιας διμοιρίας και μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι είχαν σκοτωθεί σε μάχη με τους Τούρκους.

Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο εμφανίζονται οι στρατιώτες του 398 Τάγματος Πεζικού Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου, γονατισμένοι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες. Τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1974 από Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος δύο ημέρες μετά συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά κοντά στο Λήδρα Πάλας. Στην κατοχή του βρέθηκε το υλικό με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1974 σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά διαβήματα, αλλά από την τουρκική πλευρά δεν είχε δοθεί καμία απάντηση.
Στα τρία παιδιά του λοχία Α. Κορέλλη αναφέρθηκε ο κ. Συμεωνίδης. «Δικαιώνει τον αγώνα που έκαναν για να αποδείξουν ότι ο πατέρας τους, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι αιχμάλωτοι είναι θύματα στυγερών εγκλημάτων των Τούρκων» τόνισε. «Τώρα είναι πλέον αποδεδειγμένο πως οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου» σημείωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Βρέθηκε μια οικογένεια
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων- οι γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά- οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Όπως διευκρίνισε ο βοηθός εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής, δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων αλλά στον κατάλογο των πεσόντων και τα λείψανά τους βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, άρχισαν να χτίζουν εκεί.
Πηγή άρθρου: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: