ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η ΚΟΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

Φώτο 01:
Απεικόνιση του έκτου άθλου του Ηρακλή.
Λεπτομέρεια από τη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία 460 π.Χ.

Η Κόπρος του Αυγεία
(ο έκτος άθλος του Ηρακλή)

Στην εύφορη και πλούσια Ήλιδα, ήταν βασιλιάς ο Αυγείας, ο γιος του Ήλιου. Ο Αυγείας είχε πολλά πλούτη και μεγάλη δύναμη, στοιχεία που τον είχαν κάνει ξακουστό. Ο πατέρας του Ήλιος, του είχε δώσει ως δώρο, κοπάδια από βόδια και πρόβατα. Τα κοπάδια αυτά είχαν ξαπλωθεί σ' όλη την περιοχή της Ήλιδας, όπου έβρισκαν πλούσια τροφή και πλήθαιναν πολύ γρήγορα. Όμως τα τόσα πολλά ζώα έβγαζαν πολλή κοπριά, τόση που ήταν αδύνατο στους κατοίκους της Ήλιδας να την μαζέψουν. Έτσι άνθρωποι και ζώα απειλούνταν με αρρώστιες, ενώ είχαν ήδη μολυνθεί να χωράφια. Ο Ευρυσθέας, που είχε μάθε γι' αυτό το κακό, διέταξε τον Ηρακλή να πραγματοποιήσει τον έκτο άθλο του: να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία σε μία μέρα, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του.

Ο Ηρακλής δέχθηκε την πρόκληση, πήγε στην Ήλιδα και παρουσιάστηκε στον Αυγεία. Του είπε ότι μπορούσε να καθαρίσει τη χώρα σε μια μέρα, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ήταν εντολή του Ευρυσθέα. Ο Αυγείας, μη πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρει, του ζήτησε να μάθε τί θα ήθελε για αμοιβή. Ο Ηρακλής του ζήτησε τότε ένα μέρος από το βασίλειό του. Για να σφραγίσουν τη συμφωνία κάλεσα και το γιο του Αυγεία Φυλέα ως μάρτυρα. Μετά απ' αυτό ο Ηρακλής ξεκίνησε για να καθαρίσει την Ήλιδα από την κοπριά. Για να τα καταφέρει σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει έναν τρόπο που δεν ήταν σύμφωνος με τις εντολές του Ευρυσθέα: έσκαψε ένα χαντάκι που πήγαινε από τα χωράφια και τους στάβλους στη θάλασσα και έριξε μέσα τα νερά του Αλφειού ποταμού. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν την κοπριά μέσα σε λίγες ώρες.

Αφού καθάρισε την Ήλιδα ο Ηρακλής, πήγε στον Αυγεία και ζήτησε την αμοιβή του. Ο Αυγείας -που είχε στο μεταξύ μάθει για τις εντολές του Ευρυσθέα- αρνήθηκε να του την δώσει. Πρότεινε μάλιστα να ορίσουν και δικαστή για τη διαφορά τους. Κάλεσαν τον Φυλέα, ο οποίος όμως αποφάσισε ότι ο Ηρακλής είχε δίκιο. Ο Αυγείας οργίστηκε και τους έδιωξε και τους δύο από την Ήλιδα. Ο Ηρακλής πήγε στον Ευρυσθέα και τον ενημέρωσε για την πραγματοποίηση του άθλου.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: