ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

Φώτο 01:
Απεικόνιση του ένατου άθλου του Ηρακλή,
με την αρπαγή της ζώνης της Ιππολύτης (υδρία 430 π.Χ.)

Η Ζώνη της Ιππολύτης
(ο ένατος άθλος του Ηρακλή)

Οι Αμαζόνες ζούσαν στον Εύξεινο Πόντο, στην πόλη Θεμίσκυρα. Βασίλισσά τους ήταν η Ιππολύτη, η κόρη του Άρη και της Οτρηρής. Όταν πήρε τη βασιλεία των Αμαζόνων, ο Άρης της έκανε δώρο μια ζώνη, που με τον καιρό έγινε το σύμβολό της.

Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης και να πραγματοποιήσει έτσι τον ένατο άθλο του. Ο Ηρακλής ξεκίνησε μ' ένα πλοίο για τη Μικρά Ασία, αφού πήρε μαζί του αρκετά παλικάρια. Πρώτος σταθμός ξεκούρασης για τους πολεμιστές ήταν η Πάρος, όπου διοικούσαν τέσσερα παιδιά του Μίνωα. Αυτοί αντιμετώπισαν εχθρικά τον Ηρακλή και σκότωσαν δύο από τα παλικάρια του. Για να ανταποδώσει ο Ηρακλής, σκότωσε τους τέσσερις βασιλείς και κυρίεψε την πόλη. Οι Παριανοί του πρόσφεραν δύο αιχμαλώτους, για να τους δώσει πίσω την ελευθερία τους. Ο Ηρακλής δέχτηκε και αφού πήρε μαζί του τον Αλκαίο και τον Ανδρόγεο, εγκατέλειψε την Πάρο.

Δεύτερος και τελευταίος σταθμός του Ηρακλή ήταν η Μυσία, όπου βασίλευε ο Λύκος. Καθώς αυτός βρισκόταν σε πόλεμο με τους Βεβρύκους, ο Ηρακλής και οι σύντροφοί του τον βοήθησαν να τους νικήσει. Ο Λύκος, για να ευχαριστήσει τον Ηρακλή, ονόμασε τη χώρα των Βεβρύκων Ηράκλεια. Μετά απ' αυτό ο Ηρακλής ξεκίνησε για τη χώρα των Αμαζόνων.

Όταν έφθασε εκεί είπε στην Ιππολύτη για τον Ευρυσθέα και τη ζώνη της και εκείνη συμφώνησε να του τη δώσει. Η Ήρα όμως, που παρακολουθούσε τον Ηρακλή, μεταμορφώθηκε σε Αμαζόνα και άρχισε να διαδίδει ότι σκοπός του Ηρακλή ήταν να κατακτήσει το βασίλειό τους. Οι Αμαζόνες πείστηκαν από την Ήρα και όρμησαν στον Ηρακλή και τους συντρόφους του. Στη μάχη που ακολούθησε σκότωσε την Ιππολύτη και πήρε τη ζώνη της. Μάζεψε τότε τους συντρόφους του και πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Ο γυρισμός στις Μυκήνες όμως άργησε, γιατί ο Ηρακλής πέρασε από την Τροία, για να εκδικηθεί τον Λαομέδοντα. Όταν τελείωσε και αυτή η εκστρατεία γύρισε στον Ευρυσθέα και του έδωσε τη ζώνη της Ιππολύτης.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: