ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ

Φώτο 01: Τα Μήλα των Εσπερίδων
(Αναπαράσταση σε αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ.)

Τα Μήλα των Εσπερίδων
(ο δωδέκατος άθλος του Ηρακλή)

Όταν παντρεύτηκαν ο Δίας και η Ήρα όλοι οι θεοί τους έκαναν πλούσια δώρα. Η Γη τους έδωσε τα χρυσά μήλα της αιώνιας νεότητας και της αθανασίας. Η Ήρα τα θαύμασε τόσο πολύ, που φύτεψε το σπόρο τους στον κήπο των θεών, που ήταν στις Εσπερίδες. Από το σπόρο φύτρωσαν δέντρα που έκαναν χρυσά μήλα. Η Ήρα έβαλε φύλακα των δέντρων το Λάδωνα, ένα τεράστιο φίδι με εκατό κεφάλια, που δεν κοιμόταν ποτέ. Έτσι ήταν αδύνατο να μπει και να πάρει κανείς τα χρυσά μήλα.

Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων, ζητώντας του έτσι να κάνει τον δωδέκατο άθλο του. Όμως ο Ηρακλής δεν ήξερε το δρόμο για τον κήπο των θεών. Γι' αυτό ρώτησε τις Νύμφες. Αλλά ούτε και αυτές ήξεραν να του πουν. Γι' αυτό τον έστειλαν στον Νηρέα.

Ο Νηρέας, που δεν ήθελε να τον βοηθήσει, άρχισε να μεταμορφώνεται πότε σε νερό και πότε σε φωτιά. Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να φοβίσει τον Ηρακλή, υποχώρησε και του έδειξε το δρόμο. Προχωρώντας συνάντησε τον Προμηθέα στο βράχο που ήταν αλυσοδεμένος.

Ο Ηρακλής σκότωσε τον αετό που τον έτρωγε και τον ελευθέρωσε. Για να τον ευχαριστήσει ο Προμηθέας του έδωσε πληροφορίες για τα χρυσά μήλα:

"Μην πας μόνος σου να τα κόψεις.
Να στείλεις τον Άτλαντα, που βρίσκεται δίπλα στον κήπο
και κρατά τον ουρανό στους ώμους.
Πρόσεξε όμως γιατί σίγουρα θα χρησιμοποιήσει κάποιο τέχνασμα για να σου
φορτώσει τον ουρανό."


Ο Ηρακλής συνέχισε το δρόμο του και βρήκε τον κήπο των θεών και τον Άτλαντα. Όταν του εξήγησε για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί, ο Άτλας δέχθηκε να τον βοηθήσει, με την προϋπόθεση να κρατά αυτός τον ουρανό όσο θα έλειπε. Ο Άτλας πήγε στον κήπο, υπνώτισε το φίδι, έκοψε τα μήλα και τα πήγε στον Ηρακλή. Δεν του τα έδωσε αλλά του είπε ότι θα τα πήγαινε ο ίδιος στον Ευρυσθέα, αθετώντας τη συμφωνία τους. Ο Ηρακλής έκανε πως δέχθηκε, αλλά του ζήτησε να τον βοηθήσει να στηρίξει καλύτερα τις κολόνες του ουρανού στους ώμους του. Ο Άτλας άφησε κάτω τα μήλα και ανασήκωσε τον ουρανό. Τότε ο Ηρακλής γλίστρησε από κάτω και έφυγε.

Πήρε τα μήλα και ξεκίνησε για τις Μυκήνες. Όταν έφθασε τα έδωσε στον Ευρυσθέα, που όμως του τα χάρισε. Ο Ηρακλής τα έδωσε τότε στην Αθηνά για να τα πάει πίσω στη θέση τους.
©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: