ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

Φώτο 01:
Απεικόνιση της πάλης του Ηρακλή με το Λιοντάρι της Νεμέας
σε στάμνα του 490 π.Χ..

Το Λιοντάρι της Νεμέας

(Ο πρώτος άθλος του Ηρακλή)


Η εξολόθρευση του λιονταριού της Νεμέας ήταν ο πρώτος άθλος του Ηρακλή.
Το φοβερό αυτό λιοντάρι είχε γεννηθεί από την Έχιδνα και είχε ανατραφεί από την Ήρα. Όταν μεγάλωσε οι θεοί το έστειλαν στη Νεμέα για να τιμωρήσουν τους κατοίκους της περιοχής επειδή είχαν παραμελήσει τις θυσίες. Το λιοντάρι κατέστρεφε τα πάντα και κατασπάραζε ζώα και ανθρώπους.

Ο Ηρακλής πήρε την εντολή από τον Ευρυσθέα και ξεκίνησε για τη Νεμέα. Στο δρόμο συνάντησε έναν βοσκό που το λιοντάρι του είχε φάει όλο το κοπάδι του. Αυτός τον παρακάλεσε να δεχθεί την φιλοξενία του. Ετοιμάστηκε μάλιστα να σφάξει το μόνο ζώο που του είχε απομείνει για να τον τιμήσει. Ο Ηρακλής του είπε να αναβάλει την σφαγή για τριάντα μέρες.
Αν δεν κατάφερνε να σκοτώσει το λιοντάρι και να γυρίσει - γεγονός που θα σήμαινε ότι τον είχε φάει - θα έπρεπε να το θυσιάσει τιμώντας τον ως ήρωα.
Αν όμως γύριζε και είχε σκοτώσει το λιοντάρι, τότε θα έπρεπε να το θυσιάσει προς τιμήν του Δία.

Όταν έφτασε στη περιοχή του λιονταριού ετοιμάστηκε για τη μάχη. Μόλις εμφανίστηκε του έριξε αμέσως ένα βέλος που χτύπησε πάνω του και έπεσε στο χώμα. Του πέταξε και δεύτερο, που είχε όμως την ίδια τύχη. Το λιοντάρι όρμηξε κατά πάνω του και ο Ηρακλής προσπάθησε να αμυνθεί χτυπώντας το με το ρόπαλό του.
Το λιοντάρι οπισθοχώρησε και μπήκε στη σπηλιά του, που είχε δύο εισόδους.
Ο Ηρακλής έφραξε τότε τη μια είσοδο και μπήκε στη σπηλιά από την άλλη. Όρμησε κατά πάνω του και ξεκίνησε μια θανάσιμη μάχη. Ο Ηρακλής τύλιξε τα μπράτσα του γύρω από το λαιμό του λιονταριού και το έσφιξε τόσο δυνατά που κατάφερε να το σκοτώσει.
Μετά το πήρε στους ώμους του και πήρε το δρόμο της επιστροφής.
Σε ανάμνηση αυτής της μάχης, ο Ηρακλής ζήτησε από τους κατοίκους της Νεμέας να γίνονται αγώνες στη Νεμέα και να ονομαστούν Νέμεα.

Όταν τελικά ο Ηρακλής έφυγε και έφτασε στις Μυκήνες, έδειξε στον Ευρυσθέα το λιοντάρι και ζήτησε να κρατήσει το δέρμα του ως ανάμνηση του άθλου του. Ο Ευρυσθέας δέχθηκε, κι έτσι ο Ηρακλής είχε ριγμένο το δέρμα του ζώου στο σώμα του και περικεφαλαία το κεφάλι του.

©+® Dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: