ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ

Φώτο 01:
Απεικόνιση του όγδοου άθλου του Ηρακλή,
με τα άλογα του Διομήδη σε κύλιξ του 510 π.Χ.

Τα Άλογα του Διομήδη

(0 όγδοος άθλος του Ηρακλή)

Ο Διομήδης, γιος του Άρη και της Κυρήνης, ήταν βασιλιάς των Βιστόνων της Θράκης. Είχε τέσσερα θηλυκά άλογα: την Πόδαγρο, την Λάμπων, την Ξάνθο και την Δεινό. Τα άλογα αυτά ήταν πολύ άγρια: έτρωγαν ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους έβγαζαν φωτιά. Ο Διομήδης, για να τα κρατάει στο στάβλο, τα είχε δέσει με χοντρές αλυσίδες και είχε βάλει οπλισμένους άντρες να τα φυλάνε. Για να τα τρέφει σκότωνε όποιον ξένο πήγαινε στο βασίλειό του ή κάποιους από τους υπηκόους του.

Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να πραγματοποιήσει τον όγδοο άθλο του και να του φέρει τα άλογα του Διομήδη. Ο Ηρακλής ξεκίνησε έχοντας μαζί του κι άλλους ήρωες και έφτασε στη Θράκη με πλοίο. Πήγε κατ' ευθείαν στους στάβλους, σκότωσε τους φρουρούς και πήρε άλογα. Τα άφησε κοντά στο πλοίο και έβαλε φρουρούς να τα φυλάνε. Ο Διομήδης, που είχε μάθει τι έγινε, καταδίωξε τον Ηρακλή και τους συντρόφους του. Στη μάχη που έγινε ο Ηρακλής σκότωσε με το ρόπαλό του τον Διομήδη.

Όταν γύρισε στο πλοίο αντίκρυσε ένα αποτρόπαιο θέαμα: τα άλογα είχαν σκοτώσει τους φρουρούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πολύ στενός φίλος του Ηρακλή 0 Άβδηρος. Αφού έθαψε τους νεκρούς, ίδρυσε προς τιμή του φίλου την πόλη Άβδηρα και ξεκίνησε για την επιστροφή. Όταν έφθασε στις Μυκήνες, παρέδωσε τα άλογα στον Ευρυσθέα, που τα άφησε να τριγυρνούν ελεύθερα.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: