ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ο ΚΕΡΒΕΡΟΣ

Φώτο 01:
Ο Ηρακλής φέρνει τον Κέρβερο στον βασιλιά Ερυσθέα.
(απεικόνιση σε υδρία του 520 π.Χ.)

Ο Κέρβερος
(ο ενδέκατος άθλος του Ηρακλή)

Ο Κέρβερος ήταν ο φοβερός φύλακας του Κάτω Κόσμου. Είχε γεννηθεί από την Έχιδνα και τον Τυφώνα.

Ήταν ένα σκυλί με πενήντα κεφάλια, τα τρία από τα οποία ήταν μπροστά και τα υπόλοιπα ήταν πάνω στη ράχη του. Στην ουρά του κατέληγε το κεφάλι ενός δηλητηριώδους φιδιού. Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να κατέβει στον Κάτω Κόσμο και να του φέρει δεμένο τον Κέρβερο. Αυτός ήταν ο ενδέκατος άθλος του.

Ο Ηρακλής έφθασε κάτω από τη γη μέσα από μια σπηλιά. Η σπηλιά αυτή ήταν κάτω από έναν ναό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην άκρη του ποταμού κάτω από τη γη, βρήκε τον βαρκάρη του Άδη, τον Χάρωνα, και του ζήτησε να τον περάσει απέναντι.
Παρουσιάστηκε στον Άδη και την Περσεφόνη και τους ζήτησε να πάρει για λίγο τον Κέρβερο στη γη, για να τον δει ο Ευρυσθέας. Αυτοί δέχθηκαν με έναν όρο: να τον πιάσει με τα χέρια του, χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα όπλο. Ο Ηρακλής δέχθηκε, άφησε τα όπλα του και ξεκίνησε για να βρει τον Κέρβερο. Όταν τον βρήκε, τύλιξε τα μπράτσα του στο λαιμό του και τον ακινητοποίησε. Τον έδεσε γερά και ξεκίνησε για τον Πάνω Κόσμο.

Ο Άδης όμως αθέτησε την υπόσχεσή του και αρνήθηκε στον Ηρακλή να πάρει μαζί του τον Κέρβερο. Ο Ηρακλής θύμωσε, επιτέθηκε στον Άδη και τον τραυμάτισε. Έτσι αυτός φοβήθηκε και τον άφησε να φύγει. Ο Ηρακλής κατόρθωσε να βγει πάνω στη γη με τη βοήθεια της Αθηνάς. Όταν έφθασε στις Μυκήνες, έδειξε τον Κέρβερο στον Ευρυσθέα, που φοβήθηκε και κρύφτηκε στο χάλκινο πιθάρι του.

Αφού πραγματοποίησε τον ενδέκατο άθλο του ο Ηρακλής, επέστρεψε στον Άδη τον Κέρβερο, κρατώντας την υπόσχεσή του.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: