ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Φώτο 01:
The President of commission,
Jose Manuel Barroso

Η Επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
σε απάντηση της επιστολής του Σκοπιανού Πρωθυπουργού
Νικολά Γκούεφσκι.

Αναρμόδια είναι η Κομισιόν αναφορικά με το ζήτημα των μειονοτήτων αναφέρει στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και υπογραμμίζει με νόημα ότι η γειτονική χώρα πρέπει να προσεγγίσει τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε τα εξής:

«Η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών-μελών. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μπαρόζο, αναφορικά με το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» που σημείωσε στη δική του επιστολή ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει απαραίτητη για την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ» και προσθέτει ότι «η Επιτροπή είναι πάντα ισχυρά δεσμευμένη στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης μιας γειτονικής χώρας, κράτους-μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα».

Επισημαίνει, τέλος, ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας για μια χώρα που έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες να προσεγγίζει τέτοιες δυσκολίες με πνεύμα εποικοδομητικό και συνεργασίας, ανοιχτό στο διάλογο και με διάθεση να ακολουθήσει τη συμπεφωνημένη διέξοδο προς τα εμπρός».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
©dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: