ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ

Φώτο 01:
Απεικόνιση του δέκατου άθλου του Ηρακλή,
που μάχεται με τον Γηρυόνη, σε αμφορέα του 540 π.Χ.

Τα Βόδια του Γηρυόνη
(Ο δέκατος άθλος του Ηρακλή)

Ο Γηρυόνης ήταν ένα τέρας με τρία κεφάλια και τρία σώματα ενωμένα στη μέση. Έμενε στο μακρινό νησί Ερύθεια και είχε ένα φημισμένο κοπάδι κοκκινότριχα βόδια. Για να μην τα πλησιάζει κανείς είχε βάλει βοσκό τον Ευρυτίωνα, το γιο του Άρη και ένα σκυλί με δύο κεφάλια και φιδίσια ουρά. Ο Ευρυσθέας είπε στον Ηρακλή ότι το να του φέρει τα Βόδια του Γηρυόνη θα ήταν ο δέκατος άθλος του.

Ο Ηρακλής ξεκίνησε για την Ερύθεια, στην οποία έφθασε μέσα από περιπέτειες. Πολύτιμος βοηθός του ήταν ο Ήλιος, που του έδωσε το χρυσό κύπελλό του και μπόρεσε έτσι να περάσει τη θάλασσα.
Όταν έφθασε στο νησί, ανέβηκε στο βουνό Άβαντα και κάθισε να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα έπαιρνε τα βόδια. Εκεί τον βρήκε ο σκύλος του Γηρυόνη και του επιτέθηκε.
Ο Ηρακλής έλιωσε τα δυο κεφάλια του με το ρόπαλό του. Ο βοσκός που άκουσε τη φασαρία έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Ο Ηρακλής τον σκότωσε κι αυτόν, πήρε τα βόδια και προχώρησε προς τη θάλασσα. Ο Γηρυόνης, που είχε στο μεταξύ μάθει τι έγινε, πρόλαβε τον Ηρακλή και του επιτέθηκε. Μετά από μια σκληρή μονομαχία ο Ηρακλής τον σκότωσε και πήρε τα βόδια.

Στην επιστροφή, που κράτησε πολύ καιρό, πέρασε από πολλούς τόπους, όπου αντιμετώπισε διάφορες περιπέτειες. Όταν γύρισε στις Μυκήνες έδωσε τα βόδια στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα θυσίασε στην Ήρα.

©2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: