ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ - ΕΘΝΟΣΗΜΟ


Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ


Η 1η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ (1822 - 1978)


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ



ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Τα χρώματα της Ελληνικής Σημαιας είναι το ΓΑΛΑΖΙΟ και το ΛΕΥΚΟ.
Συμβολίζουν το μεν γαλάζιο, το χρώμα της Ελληνικής Θάλασσας και το δε λευκό τα αφρισμένα κύματα αυτής.

Οι οριζόντιες γραμμές είναι στο σύνολό της εννέα (9) και είναι τόσες όσες είναι και οι συλλαβές από την φράση

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".

Ο δε λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς επίσης και την συμβολή της Εκκλησίας στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η πρώτη Ελληνική Σημαία με το σταυρό σε γαλάζιο φόντο,σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807.
Σ' αυτή ο καλόγερος Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Γιάννη Σπαθά, Ανδρέα Μιαούλη, και άλλους πολλούς οπλαρχηγούς, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι για να καταστρώσουν το σχέδιο της δράσης για το ξεκίνημα της επανάστασης του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Αυτό ήταν και το ξεκίνημα ενός μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα.

---------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελείται από έναν θυρεό κυανού χρώματος ο οποίος στο κέντρο της κατάληξης του, στην κάτω πλευρά σχηματίζει μια μικρή αιχμή. Στο κέντρο ο θυρεός έχει έναν λευκό σταυρό ο οποίος περιβάλλεται από 2 κλαδιά δάφνης.

Το Ελληνικό εθνόσημο καθορίστηκε με διάταγμα στης 15 Μαρτίου του 1822. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του ήταν το κυανό και το λευκό χρώμα. Υπέστη πολλές μεταβολές στο σχήμα και στις παραστάσεις μετά την πρώτη καθιέρωσή του, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών.

Το 1ο Ελληνικό εθνόσημο έφερε σαν έμβλημα την "Αθηνά" και την "κουκουβάγια", αλλά μετά την άφιξη του Καποδίστρια προστέθηκε και ο "φοίνικας". Κατά την διάρκεια της Βασιλείας στην Ελλάδα το εθνόσημο ήταν: δύο λιοντάρια στεφανωμένα που κρατούσαν το θυρεό με το βασιλικό στέμμα στο επάνω μέρος του. Αυτό ήταν τότε το εθνόσημο του κράτους.

Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924 το Ελληνικό εθνόσημο πήρε απλή μορφή και ήταν ένα λευκός σταυρός πάνω σε ένα γαλάζιο πλαίσιο. Το τελικό εθνόσημο της Ελλάδας ορίστηκε με τον Νόμο 48 του 1975 και σχεδιάστηκε από τον κύριο Κώστα Γραμματόπουλο.


------------------------------------------------------------------------------


Δείτε ένα νέο βίντεο που προβάλλει πολλούς από τους

ΕΝΔΟΞΟΥΣ
&
ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ

αγωνιστές της

"ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821".

Πατήστε στο παρακάτω link:

EPIRUS - HELLAS



copyright by: DILAZ ®

Δεν υπάρχουν σχόλια: