ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814 ιδρύθηκε στην Οδησσό, στην Μαύρη Θάλασσα, η "Φιλική Εταιρεία". Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ήταν οι έμποροι που δραστηριοποιούταν στην Ρωσία:
Αθανάσιος Τσακάλωφ,
Νικόλαος Σκουφάς
Εμμανουήλ Ξάνθος.
Οι τρεις αυτοί ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια μυστική ολιγομελή οργάνωση επίλεκτων Ελλήνων. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ότι στις τάξεις αυτής της οργάνωσης αλλοεθνείς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ μέλη της παρά μόνο Έλληνες.
Τα πρώτα χρόνια η οργάνωση είχε πολλές δυσκολίες και τα μέλη της ήταν πάρα πολύ λίγα, όμως το 1818 οι "Φιλικοί" όπως ονομαζόταν άρχισαν να επισκέπτονται τις ελληνικές κοινότητες και να στρατολογούν νέα μέλη για την οργάνωση με αποτέλεσμα τα μέλη της "Φιλικής Εταιρείας" να αυξάνονται σε αριθμό καθημερινά . Αυτό συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα σ' ένα ένα χρόνο (το 1819) η οργάνωση αυτή αριθμούσε περίπου στα 3.000 μέλη, εκ των οποίων μέσα σ' αυτά τα μέλη υπήρχαν και πάρα πολλοί οπλαρχηγοί από την Πελοπόννησο.
Οι "Φιλικοί" - έτσι ονομαζόταν τα μέλη της - δεν ήταν όλοι ισότιμοι. Χωριζόταν σε διάφορες βαθμίδες, οι οποίες αυτές οι βαθμίδες ήταν οι εξής:
Α) Ανώτατη βαθμίδα ήταν ο ηγετικός πυρήνας, ή αλλιώς "Ανωτάτη Αρχή",
Β) Μια χαμηλότερη βαθμίδα που ήταν οι αγράμματοι και οι απλοί άνθρωποι - ή αλλιώς όπως ονομαζόταν "Βλάμηδες",
Γ) Επόμενη βαθμίδα ήταν οι "Συστημένοι", - ήταν δηλαδή οι μικροέμποροι και οι διάφοροι υπάλληλοι ,
Δ) Επόμενη βαθμίδα, "Οι ιερείς",
Ε) Και στην επόμενη βαθμίδα κατατάσσονταν οι λεγόμενοι "Ποιμένες", στην οποία εντάσσονταν οι μορφωμένοι άρα και οι ευκατάστατοι άνθρωποι.
Τα μέλη της Ανώτατης Αρχής ήταν και οι ιδρυτές της οργάνωσης. Στο διάστημα 1815-1818 διευρύνθηκε με την είσοδο σε αυτήν του Αντωνίου Κομιζόπουλου, του Νικολάου Γαλάτη, του Ανθιμου Γαζή, του Αθανάσιου Σέκερη και του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου.
Στις αρχές τώρα του 1820 οι Φιλικοί πλησίασαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, για να του δώσουν την αρχηγία της οργάνωσης αυτής. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε τότε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Όμως εκείνος αρνήθηκε και η Ανώτατη Αρχή της Εταιρείας πρότεινε και παρέδωσε την αρχηγία αυτής στον Υψηλάντη Αλέξανδρο.
Τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας είχαν σκοπό να προετοιμάσουν την εξέγερση του Ελληνικού Γένους και της Πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ανέλαβε τη θέση του "Γενικού Επιτρόπου της Αρχής", και ξεκίνησε τις εργασίες για την προετοιμασία της επανάστασης.
Τον Ιανουάριο του 1821 είχε σταλεί στην Πελοπόννησο ο Παπαφλέσσας για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους (1821) η εξέγερση άρχισε από την Πελοπόννησο. Τον Ιούνιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έστειλε τον αδερφό του Δημήτριος Υψηλάντης για να αναλάβει τα αινία της επανάστασης, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε αφού την αρχηγία πήρα αμέσως οι ντόπιοι οπλαρχηγοί. Ήταν πλέον ορατό πως η ώρα της απελευθέρωσης του Ελληνικού Γένους από τον τουρκικό ζυγό είχε φτάσει και πως η αντίστροφη μέτρηση για την ελευθερία είχε φτάσει στο "0".
Τέλος πρέπει να αναφέρω πως τελικά η Φιλική Εταιρεία κατόρθωσε και οργάνωσε τους Έλληνες στο να ξεκινήσουν μια εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού με αξιώσεις και τους προετοίμασε για την ολοκληρωτική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ και στην ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας.
Copyright by: DILAZ®
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου