ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Φώτο 01: Η Μαντώ Μαυρογένους


ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821.
Η Μαντώ ήταν κόρη ενός μεγάλου εμπόρου που είχε μόνιμη κατοικία και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά με το εμπόριο στην Τεργέστη. Αυτός ήταν ο Νικόλαος Μαυρογένους.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η Επανάσταση εγκαταστάθηκαν πατέρας και κόρη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Τήνου.

Μόλις όμως ξεκίνησε η Επανάσταση έφυγε από την Τήνο και πήγε στην Μύκονο, όπου εκεί με δικά της έξοδα από την οικογενειακή της περιουσία εξόπλισε δύο καράβια και τα έκανε πολεμικά και με τα οποία καταδίωξε μαζί με τα πληρώματα και η ίδια, τους πειρατές που εκείνη την εποχή σάρωναν την θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου.

Αργότερα τα δύο πλοία της έγιναν έξι δημιουργώντας ολόκληρο στόλο και επίσης συγκρότησε και σώμα πεζικού το οποίο απαρτιζόταν από 16 λόχους των 50 ανδρών. Πήρε μέρος στις μάχες του Πηλίου, της Λειβαδιάς, της Φθιώτιδας όπως επίσης και στην επιχείρηση της Καρόστου.
Μετά από όλα αυτά επέστρεψε και πάλι στην Μύκονο και είχε ως μέριμνα την τροφοδοσία του ναυτικού στόλου της Ελλάδας με την βοήθεια βέβαια των καραβιών της.

Όταν έληξε τελικά η Επανάσταση εγκαταστάθηκε στο ελεύθερο πλέον Ναύπλιο. Ο τότε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας της απονέμει τον βαθμό της αντιστράτηγου, και τελικώς το 1840 εγκαταστάθηκε στην Πάρο. Πέθανε το 1848 στην Πάρο, και το σπίτι που πέθανε η Μαντώ Μαυρογένους σώζεται ως ιστορικό κειμήλιο μέχρι της μέρες μας.

Λέγεται πως η περιουσιακή κατάσταση της Μαντώς Μαυρογένους ήταν πολύ μεγάλη, εξαιτίας της προσωπικής περιουσίας που δημιούργησε ο πατέρας της από το εμπόριο. Σημαντικά επίσης ήταν και τα ιστορικά κειμήλια που κατείχε η ίδια ως περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της.
Ένα από αυτά ήταν και το πολύτιμο σπαθί που χάρισε η ίδια στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που όπως λένε μερικοί ήταν από τα χρόνια του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, όμως κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το σπαθί αυτό το χάρισε η Μεγάλη Αικατερίνη στον πατέρα της.

Το σπαθί αυτό ήταν «Χρυσοποίκιλτον και Αδαμαντοκόλλητον» και πάνω του είχε χαραγμένη την επιγραφή:

«Δίκασον Κύριε τους αδικούντας με, τους πολεμούντας με, βασίλευε των Βασιλευόντων».

Το ιστορικό αυτό σπαθί και κειμήλιο ταυτόχρονα δόθηκε μετέπειτα δώρο από τον Καποδίστρια στον Στρατάρχη Μαιζών ως ευγνωμοσύνη του Έθνους για την προσφορά του στρατάρχη στον αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού, την στιγμή που αποχαιρετούσε ο τελευταίος την Ελλάδα.

Copyright by: Dilaz®

Δεν υπάρχουν σχόλια: