ΉΡΑ - HERA
Η γέννηση της ΉραςΗ Ήρα, που στην ελληνική μυθολογία αντιπροσώπευε το πρότυπο της γυναίκας-συζύγου, ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Για την παιδική ηλικία και τη νεότητά της υπάρχουν πολλοί μύθοι.
Σύμφωνα μ’ έναν απ’ αυτούς γεννήθηκε στη Σάμο, κοντά στον ποταμό Ίμβρασο, κάτω από μια λυγαριά. Η λυγαριά αυτή θεωρούνταν ιερή και οι Σάμιοι είχαν χτίσει περίφημο ναό.
Άλλος μύθος πάλι λέει ότι ανατράφηκε στην Εύβοια από μια νύμφη και άλλος ότι ανατράφηκε στην Αρκαδία, όπου και πρώτα τιμήθηκε ως θεά.
Η λατρεία της Ήρας
Η Ήρα λατρευόταν ως θεά προστάτιδα της οικογένειας. Προστάτευε όσους την τιμούσαν και ήταν σκληρή και εκδικητική με όσους δεν φοβόταν τη δύναμή της.
Οι άνθρωποι την τιμούσαν σαν βασίλισσα των ουρανών. Είχε για σύμβολό της τον χρυσό θρόνο, το σκήπτρο, το στέμμα και το παγώνι.
Ονομαζόταν γαμήλια, ζυγία και παρθένος.
Τα Δαίδαλα, τα Καλλιστεία και τα Εκατόμβαια ήταν οι πιο φημισμένες γιορτές που ήταν αφιερωμένες σ’ αυτήν.
Η ένωση της Ήρας με τον Δία
Ο Δίας επιζητούσε την ένωσή του με την Ήρα αλλά για πολύ καιρό δεν έβρισκε τον τρόπο. Όταν την είδε να ανεβαίνει μόνη στο βουνό Κόκκυγα σκέφτηκε να προκαλέσει μια ξαφνική βροχή. Αφού προκάλεσε μια μπόρα, μεταμορφώθηκε σε κούκο και τρέμοντας φώλιασε στην αγκαλιά της.
Η Ήρα λυπήθηκε το πουλί και το σκέπασε με το φουστάνι της. Ο Δίας τότε πήρε την κανονική του μορφή και, αφού της υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί, ενώθηκε μαζί της.
Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν ο Άρης, η Ήβη, η Ειλειθυία και ο Ήφαιστος. Για τον Ήφαιστο ο μύθος αναφέρει ότι η Ήρα δεν τον ήθελε και γι’ αυτό τον πέταξε από τον Όλυμπο μόλις γεννήθηκε.
Ο Ήφαιστος όμως έζησε, μεγάλωσε και έμαθε να κατασκευάζει με τη φωτιά θαυμάσια πράγματα. Έφτιαξε τότε έναν μαγικό θρόνο και τον έστειλε στην Ήρα. Όταν αυτή κάθισε πάνω του δέθηκε με σχοινιά που μόνο ο Ήφαιστος μπορούσε να λύσει. Επενέβει τότε ο Διόνυσος, συμφιλίωσε τη μητέρα με το γιο και έλυσε την Ήρα.
©+® Dilaz 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου