Η γέννηση της Αθηνάς
Μία από τις γυναίκες με τις οποίες ενώθηκε ο Δίας ήταν η Μήτιδα, η θεά της φρόνησης. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο βασιλιάς των θεών φοβήθηκε, όταν έμαθε ότι από την ένωση αυτή θα γεννιόταν ένα κορίτσι που θα έμοιαζε στον πατέρα του στην γενναιότητα και στο μυαλό και ένα αγόρι που όταν μεγάλωνε ίσως του έπαιρνε το θρόνο.
Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο κατάπιε τη Μήτιδα, η οποία όμως περίμενε να γεννήσει μόνο την Αθηνά. Όταν έφτασε η ώρα να γεννηθεί η θεά, ο Δίας διέταξε τον Προμηθέα να του ανοίξει το κεφάλι. Τότε βγήκε έξω πάνοπλη η θεά, που έγινε το πιο αγαπημένο παιδί του Δία.
Η Αθηνά ήταν πάντα στο πλευρό του πατέρα της, με τον οποίο την ένωνε ένας ιδιαίτερος δεσμός. Ήταν θεά της σοφίας, της γενναιότητας, του εμπορίου, των τεχνών και του πολέμου. Σύμβολό της είχε την κουκουβάγια και την ελιά. Προστάτευε τις πόλεις, τους ήρωες, τις οικογένειες και την ιατρική. Πολλές γιορτές ήταν αφιερωμένες στη θεά. Τα Παναθήναια, μία από αυτές διαρκούσαν δέκα μέρες. Στην Ακρόπολη υπήρχαν πολλοί ναοί αφιερωμένοι σ’ αυτή: το Ερεχθείο, το Εκατόμπεδο, ο Παρθενώνας, ο ναός της Νίκης.
Η Αθηνά και η Αθήνα
Η Αθηνά, ως προστάτιδα των πόλεων, δεν μπορούσε να μην έχει και μια δική της πόλη υπό την προστασία της. Αυτή η πόλη ήταν η Αθήνα.
Για να την κερδίσει όμως έπρεπε πρώτα να νικήσει τον Ποσειδώνα, που την διεκδικούσε και αυτός. Οι δύο θεοί συμφώνησαν να κάνουν από ένα δώρο στην πόλη και να αφήσουν τον βασιλιά της Κέκροπα να αποφασίσει πιο ήταν το πιο χρήσιμο. Ο θεός που θα νικούσε θα έπαιρνε υπό την προστασία του την πόλη.
Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του τον ξερό βράχο στην Ακρόπολη και αμέσως ξεπετάχτηκε νερό.
Η Αθηνά τότε έκανε να φυτρώσει στον ξερό βράχο μια ελιά, η πρώτη ελιά στον κόσμο και είπε:
"ο καρπός της θα τρέφει τους ανθρώπους,
το λάδι της θα φωτίζει
και το κλωνάρι της θα είναι το σύμβολο της ειρήνης".
Ο Κέκροπας θεώρησε το δώρο της Αθηνάς καλύτερο και την ανακήρυξε προστάτιδα της πόλης.το λάδι της θα φωτίζει
και το κλωνάρι της θα είναι το σύμβολο της ειρήνης".
Η Αθηνά του πολέμου
Η Αθηνά ως θεά του πολέμου, ενδιαφερόταν περισσότερο για την ασφάλεια των παλικαριών και λιγότερο για τις αιματοχυσίες. Τους βοηθούσε σε κάθε δύσκολη στιγμή και φρόντιζε να βγουν ασφαλείς από τον πόλεμο, χωρίς όμως αυτοί να γνωρίζουν την ανάμειξή της.
Για παράδειγμα όσο η Ήρα κατάτρεχε τον Ηρακλή, τόσο η Αθηνά τον προφύλασσε. Αυτή τον βοήθησε να σκοτώσει την Λερναία Ύδρα, να τραυματίσει τον Άρη και να πετύχει με τα βέλη του τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.
Ο Άρης, που δεν συμμεριζόταν τις απόψεις της για τον πόλεμο και δυσανασχετούσε με την συμπεριφορά της, παραπονέθηκε στον Δία γι’ αυτό. Ο βασιλιάς των θεών τον έδιωξε, γιατί και αυτός αποστρεφόταν την κακή συμπεριφορά του Άρη, που τον ενδιέφεραν μόνο οι σκοτωμοί και οι αιματοχυσίες.
Η Αθηνά των τεχνών
Η Αθηνά δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη και το εμπόριο. Τους έμαθε να υφαίνουν, να καλλιεργούν τη γη και να εμπορεύονται τους καρπούς της, να φτιάχνουν καράβια, όπλα, εργαλεία και έργα τέχνης. Λέγεται ακόμη ότι αυτή έμαθε στην πρώτη γυναίκα του κόσμου την Πανδώρα, την τέχνη του αργαλειού.
Με υφάσματα που έφτιαξε η ίδια η θεά, έντυσε την Ήρα για να ξελογιάσει τον Δία, τον Ιάσονα για να κερδίσει τη Μήδεια, όπως επίσης έντυσε και τον Ηρακλή. Ήταν τόσο μεγάλη η τέχνη της Αθηνάς, που λένε πως κάποτε η Αράχνη την προκάλεσε σε αγώνα.
Η Αθηνά θύμωσε γιατί μια θνητή τόλμησε να την αμφισβητήσει και τη μεταμόρφωσε σε έντομο. Στην Αθηνά αποδίδεται επίσης και η δημιουργία του αυλού. Λένε πως σκέφτηκε να τον δημιουργήσει γιατί ήθελε να μιμηθεί το σφύριγμα των φιδιών.
©+® Dilaz 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου